Vremenska prognoza Sokobanja

Sokobanja je blagoslovena između ostalog predivnom prirodom, divnim istorijskim lokalitetima, i mnogobrojnim atrakcijama i aktivnostima koje su tokom godine ovde u „ponudi“.

Ovo mesto i njegova okolina su tako pozicionirani da imaju odličnu klimu, odnosno da geografski položaj, strujanje vazduha, lokacija, reljef i sve ono što čini klimu, pravi od Sokobanje klimatsko lečilište.

Pogledajte vremensku prognozu sa Sokobanju za danas i naredne dane:

SOKOBANJA Vremenska prognoza

Sokobanja je zapravo jedna vazdušna banja, jer ne samo da ima fantastičnu lekovitu vodu, ovde je i vazduh lekovit.

Dakle, klima u Sokobanji i njenoj okolini je umerena, a s obzirom da Sokobanja leži na nekih 400 metara nadmorske visine i to do neke mere uslovljava klimatske uslove, koji su veoma umereni, što je odlična vest za turizam, jer se onda ovde može boraviti tokom čitave godine, bez izuzetka.

Ovde nema jakih vetrova, ima mnogo sunca, a vazduh je prepun aerosolima i zdravih supstanci.

Pošto je Sokobanja okružena planinama, kada ste na njenim krajevima, onda je tu visinska klima, što znači nešto niži vazdušni pritisak, bez imalo zagađenja i nešto je jače UV zračenje nego u nekim drugim delovima banje. Svakako nešto što jako prija ljudskom organizmu.

Ovo sve znači da je klima u Sokobanji povoljna za zdravlje i rekreaciju, i zato je ovo banja sa razlogom, i zato ovde ima nekoliko bolnica koje leče pacijente od ranih bolesti.

Najtopliji mesec u Sokobanji je jul sa temperaturom u proseku od oko 21, 4 stepena Celzijusa, najhladnije je u januaru sa temperaturom oko -1,25 stepeni Celzijusa; dok je srednja temperatura tokom godine oko 10 stepeni Celzijusa.

E sad, na početku smo naveli da je temperatura tokom veće dela godine veoma prijatna, a kada to kažemo mislimo na broj dana u godini kada je temperatura iznad 18 stepeni – u Sokobanji je broj ovih dana 92, što znači da je puna tri meseca temperatura umerena, i idealna za razne turističke aktivnosti.

Zato se i pravom turističkom sezonom smatra period od samog početka maja pa do oktobra, tada je idealno, i tada je Sokobanja u svom punom sjaju.

Tokom leta, tokom jula i avgusta tropskih dana ima oko 25, kada je temperatura viša od 30 stepeni Celzijusa, dok je najviše mraznih dana tokom januara, i  ima ih oko 95 ukupno.

U maju i junu, kao i novembru ima najviše kiše, a u proseku 677 mm. Najmanje padavina ima u februaru i oktobru. Zime budu prijatne, ništa puno hladnije nego u našim većim gradovima.

Sokobanja ima i puno sunca – najviše u julu, a najmanje u decembru.

Što se tiče vazduha o kome smo takođe govorili, a koji je lekovit, posledica je kretanja vazdušnih masa.

Vazdušne struje su umerene, a vetar najčešće duva iz pravca zapada, istoka, i jugozapada. Ovo ujedno i znači da Sokobanjom uvek kruži šumski vetar koji je melem za ljudski organizam.

Znamo da su oko Sokobanje planine Devica, Ozren, Bukovik i Rtanj, pa i takav vazduh kruži, pravi planinski, prepun korisnih čestica koje gode ljudskom organizmu.

Takođe, ovaj svež planinski vazduh se jako dobro oseti tokom cele godine jer osvežava vazduh tokom kasnijih večernjih sati, kada je i tokom letnjih meseci, ovde tokom noći jako prijatno za spavanje, jer je sveže.

Za vaš zdrav i lep odmor u Sokobanji, pogledajte našu ponudu apartmana OVDE.

Još korisnih tekstova