Vodopad Ripaljka na Ozrenu

Kad govorimo o vodopadima sigurno nam prva asocijacija nije Srbija već recimo Nijagarini vodopadi ili Viktorijini vodopadi, ili neki drugi koji su svetski poznati, koji su visoki ili široki na stotine metara.

Ovo su destinacije koje svakako treba obići tokom života, jer predstavljaju svetske atrakcije sa razlogom.

Ipak uvek treba imati u vidu da je Srbija zaista jedno turističko blago koje samo nema more, ali sve ostalo možete da pronađete ovde.

Ako pogledati bilo koju drugu turističku atrakciju, bilo prirodnu ili napravljenu od strane čoveka, shvatićete da Srbije zaista ima sve.

Drugo je pitanje da li je sve iskorišćeno kako treba, ali svakako da ovde ima jako puno mesta za razvoj, jer smo zemlja koja ima i reke, jezera, planine, banje, metropole, ali i prirodna blaga i atrakcije, kao što su Đavolja varoš ili vodopadi.

I možda niste znali a Srbija ima jako puno vodopada!

Za mnoge niste čuli, jer još nisu iskorišćeni u turističke svrhe, dok se do nekih drugih teško dolazi, a neki treći još nisu otkriveni.

Pojedini vodopadi su napravljeni tako da postanu turističke atrakcije, i narod, makar u tom kraju zna za hjih,  neki nisu poznati, ili su nešto manji, ili čak nestaju tokom određenog dela godine.

Sve ovo su očigledni razlozi zašto nam prva asocijacija na vodopade nije Srbija, iako ste, verujemo, u nekim od fantastičnih članaka koje su National Geographic ili neki slični magazin pisali na ovu temu.

Takođe i spotove koje predstavljaju turističku ponudu Srbije, često ima i poneki kadar sa nekog lepog vodopada.

Suština je u tome da kada govorimo vodopadima treba imati na umu da Srbija još nije dovoljno istražena u ovom smislu (skup proces, a kao što smo naveli, neki su jako teško dostupni, pa je potrebna dobra logistika i veće ulaganje, ali koje bi se sasvim izvesno isplatilo) i da neke vodopadi tek trebaju da budu otkriveni.

Verujemo, a kako potvrđuje i turistička industrija, ovo je nešto čime se moramo baviti i na nekom najvišem državnom nivou, jer je ovo zaista veliki zalogaj, koji bi podrazumevao veliko istraživanje, a potom i pronaleženje najboljeg načina da se ovakvo blago iskoristi na najbolji mogući način.

Informacija koja je poznata široj javnosti, ne samo stručnoj, je da se na Staroj planini konkretno nalazi najveći broj vodopada, od kojih čak i neke nisu is istraženi, ali oni koji su u struci znaju po određenim parametrima da se mnogo toga krije na ovoj planini.

Bilo kako bilo, postoje i oni vodopadi, koji su manje – više poznati široj javnosti.

Jedan od njih je i vodopad Ripaljka, koji spada u nešto poznatije vodopade, ako ne i najpoznatiji.

Za najbolji doživljaj Ripaljke, preporuka je da odvojite jedan ceo dan i odete ranije dok nema gužve da biste na miru uživali.

Ripaljku je naravno najbolje posetiti dok ste smešteni u Sokobanji, i najbolji smeštaj Sokobanje možete pogledati OVDE.

Gde se nalazi vodopad Ripaljka?

Ukoliko se nekada nađete u Sokobanji, a verujemo da hoćete, jer je ovo jedna od top destinacija u našoj zemlji, naročito od proleća i leta, sasvim je sigurno da će turistički vodiči ili ljubazni domaćini savetovati da se obiđe i vodopad Ripaljka koji se nalazi na Ozrenu.

Ovo je jedna od onih atrakcija koje morate da obiđete ukoliko, makar  i samo na jedan dan boravite u ovom kraju.

Vodopad Ripaljka se nalazi na reci Gradašnici,  to je reka koja se nalazi na planini Ozren.

Vodopad se nalazi udaljen samo pet kilometara od Sokobanje, u zato je jedna od atrakcija koja je obavezna kada ste u ovoj banji.

Vodopad Ripaljka je smešten ispod ulaza u bolnicu na Ozrenu, u pitanju je Specijalna bolnica, sam vodopada se nalazi na samo desetak metara ispod ulaska u bolnicu.

Zanimljiva informacija da je upravo ovaj vodopad i prvi spomenik prirode koji je zaštićen u staroj Jugoslaviji, tako nešto omogućio je zakon koji je donet, sada već davne 1949 godine.

Jovan Cvijić, naš poznati naučnik, još je tada je tvrdio da je ovo najveći vodopad u Srbiji, tada je je bio imajući u vidu koji su sve otkriveni do tog trenutka.

Ripaljka je postala spomenik prirode iz razloga zato što su želeli da izgrade hidrocentralu u ovom mestu.

Ideja je bila da se Sokobanja i okolina na najlakši način snabdevaju  strujom – i zato je ovo zaštićeno dobro.

Nažalost hidrocentrala nikada nije izgrađena, a Sokobanja i okolina i dan danas imaju problem sa vodo-snabdevanjem.

Kakav je vodopad Ripaljka?

U pitanju je vrsta vodopada, koji se u struci naziva akumulativni vodopad, a smešten je na nadmorskoj visini od 420 metara.

Visina vodopada 17 i po metara.

Vodopad Ripaljka je struktuiran tako da ima nekih 11 nivoa i ukupno je visok 40 metara, a najveći taj nivo ili kako se možda lakše razumeva skok je visok čak 11 metara i on se zove Velika Ripaljka.

Ispod ovog, najvišeg dela vodopada se nalaze ostali nivoi, odnosno oni koji su nešto niži, koji su visoki oko 5 metara,  onda se ide ka sve nižim i nižim, koji su visoki od dva do 0, 5 metara visine.

Sami vodopadi, odnosno ovi nivoi o kojima smo govorili se nalaze u gustoj vegetaciji, pa se ponekad dogodi i da se ovi skokovi i ne vide.

Ipak čitava priroda koja okružuje ovaj vodopad, sveža voda, zatim svežina vazduha i ukupno uređenje, ga čine zaista predivnom atrakcijom.

Ripaljka je dobila ime po srpskoj reči ripnuti što znači skočiti, i ovo je nešto što savršeno opisuje vrstu ovog vodopada, koji izgleda tako kao da voda skače sa njega, u slapovima.

Kada obići vodopad Ripaljku?

Najbolje je da obiđete vodopad Ripaljku tokom samog početka leta i proleća, a za to postoji zaista odličan razlog.

Zima je morala da bude sa puno padavina, jer onda vodopad postoji.

Pa, pitate se, kako vodopad može da ne postoji?

Ovaj može, jer se može desiti da ga prvo nećete ni pronaći, recimo tokom kraja leta, posebno ako je bilo sušno, kao i tokom jeseni, jer se tada može dogoditi da reka Gradašnica u tom periodu potpuno presuši, i da vodopad jednostavno nestane.

To se uglavnom dešava ukoliko je prethodilo jako toplo leto bez kiša, zato uvek gledajte da ovde dođete tokom ranog proleća, kako ne biste prepuštali slučaju da vodopad presuši i samim tim da vodopad nestane.

Dakle, vodopad Ripaljka je najveći kada se tope snegovi što je dakle sam kraj zime i rani početak proleća, vodopadi su najmanji u septembru i oktobru (ako ih uopšte tada ima), tako da to je negde vreme za izbegavanje ukoliko dođete tokom jeseni ne preporučuje se.

Turističke ture se tada uglavnom ne organizuju i nemaju taj izlet u ponudi, ali svakako da tada postoji jako puno drugih atrakcija koje možete da obiđete tokom svog boravka u Sokobanji i okolini.

Najlepše fotografije sa ove lokacije definitvno nastaju tokom proleća, kada se budi priroda, ali i kada je ovaj vodopad u punom kapacitetu.

Verujemo da ste negde videli neku divnu fotografiju sa ovog mesta, ili video zapis, a ta fotografija ili snimak je verovatno nastalo tokom prolećnih meseci, i zaista izgledaju magično, bilo da su ih načinili turisti ili profesionalni fotografi.

I upravo u tome leži nigde čar Vodopada Ripaljka,  jer je tada puna bujne vegetacije,  vodopadi su u svom punom jeku i lako se stiže do njega.

Problem sa vodom

Smatra se da je vodopad Ripaljka jedan od najlepših vodopada koje postoje u našoj zemlji, i to jeste istina ali morate tempirati vreme kada ćete da ga obiđete, dakle to je najbolje da bude proleće, kao što smo već napomenuli, međutim to postoji još jedan problem.

I iako ovako nešto zvuči zaista čudno, budući da živimo u 21. veku, to je istina, nažalost.

Jer u svom vodnom bogatstvu koje Srbija ima, u svim rekama, jezerima, potocima i brojnim izvorima, neosporna je snaga vode koju ima Srbija, i to je ogromni potencijal, koji nije iskorišćen u potpunosti.

Ali, da danas neka opština ima problem sa vodo-snabdevanjem, i to već više od nekoliko decenija, je u najmanju ruku bizarno.

Radi se o tome da Sokobanje generalno ima problem sa vodo-snabdevanjem, tako da je upravo zbog toga i tih problema, a ovo je posebno izražajno u piku turističke sezone, kada je poseti na hiljade posetilaca.

Ovo je i apel da se na ovom problemu ozbiljno radi, kako ovaj divan turistički potencijal ne bi propadao i dalje i kako ni bi bio nedovoljno iskorišćen.

Ipak, činjenica da vodopad Ripaljku posećuje sve veći broj turista, i činjenice da je ovo lokacija koju poznaju i strani turisti, i u prilog tome svedoči veliki broj blogova, i generalno kontenta, koji proizvode travel influenseri.

Nema dileme da ovde ima nešto.

Okolina Ripaljke koja zavređuje pažnju

Još jedna zanimljivost kod vodopada Ripaljka jeste i pećina koja se tu nalazi, a ono što je fascinantno da ona nije potpuno istražena, tako da osim nestajanja samog vodopada tokom godine, i ovaj deo je donekle obavijen velom misterije.

Oni koji su uspeli da uđe u pećinu, kažu da je velika i da se prostire na nekoliko desetina metara.

U produžetku toka reke postoji još nekoliko manjih vodopada i ukoliko pratite tok same reke Gradašnice, možete da vidite i te druge vodopade, koji su takođe veoma zanimljivi.

U blizini se nalaze i dve nešto manje pećine, a ukoliko krenete na desno, dakle stazom uzbrdo pa desno, dolazite do suvog rečnog korita gde takođe može nastati vodopad kada ima puno vode, posle naglog topljenja snega.

Na ovo obratite pažnju kada dolazite, ukoliko je zima ili kraj zime i početak proleća bio sa mnogo snega, pa se usled naglog otopljenja sneg velikom brzinom otopio, ovo je ujedno i poziv da posetite Vodopad Ripaljku, jer je tada sasvim sigurno u svom punom sjaju, kao i ti manji vodopadi koji se formiraju na toku reke Gradašnice.

Onda tu negde razočarava u celoj ovoj priči i to da se nažalost toliko godina posle stavljanja pod zaštitu države, i proglašavanjem vodopada Ripaljka za spomenik priroda, ovaj vodopad, sa svim svojim blagom, i dalje negde bori za svoj život.

Još jedna veoma važna stvar kada govorimo o Ripaljki – poznato to je da čitav ovaj kraj leži na vodama, u pitanju se najkvalitetnije termalne vode, a druge strane paradoksalno je to da Sokobanja ima problem sa vodosnabdevanja.

Sa optimizmom se gleda u budućnost, jer postoji nada da će se rešiti ovaj problem na najbolji mogući način ne samo za meštane, i posetioce, već za našu divnu zemlju.

Moramo da zaštitimo ono što nam je dala priroda.

Ovde postoji i nešto još, a to je blizak dodir sa istorijom, jer se ovde nalazi ostaci jednog starog grada, u pitaju je kako se veruje staro utvrđenje.

Kada govorimo o prirodi, ali i istorijskim podacima,  dok ste ovde, bilo bi dobro da obiđete i vertikalnu stenu koja veoma visoka, a ono što je zanimljiv podatak jeste da se ovde nalaze ostaci nekadašnjeg utvrđenja koji se zove Tatomirov grad.

Dakle ukoliko želite da vidite ovaj a maltene antički grad potrebno je da se popnete visoko.

U okolini je i izvorište Bele Vode, dakle možete se spustiti dotle, a ako idete još niže, put ide u dve strane.

Put vas vodi i levo i desno. Ukoliko krenete desno, put vas vodi u akva park Podina, koji je takođe jedna od glavnih atrakcija ovog kraja, a ukoliko se odlučite da krenete u levo, dolazite u naselje Gradašnica.

Savete za sve one koji žele da dođu peške iz Sokobanje to mogu da urade u prvo ovim putem.

Pored navedenog, ovde možete da posetite i samu Specijalnu bolnicu, ali takođe kada ogladnite nemojte da propustite da ručate u poznatim okolnim restoranima, kao što su objekat koji deli ima sa vodopadom, Ripaljka, a zatim i kafanu Jezerce, koja je takođe veoma popularna među turistima.

Kod vodopada Mala Ripaljka, nalazi se i jezerce sa ribnjakom, pa ukoliko želite i ovo može biti zanimljivo za obilazak.

Kako stići do vodopada Ripaljka?

Negde smo pominjali lokaciju Ripaljke, i činjenice da se do njega veoma lako stiže, imajući u vidu da je udaljen samo nekoliko kilometara od Sokobanja, a puteva koji vode do njega je bezbroj, možete do njega da stignete i autom, ukoliko to želite, a takođe i šetnjom jer, je put jako lep, kroz samu šumu.

Ukoliko je vaš izbor da dođete do ovog vodopada kolima i to možete da uradite, veoma jednostavno, a ovo praktikuju uglavnom stariji i roditelji sa manjom decom koji žele da vide ovu atrakciju.

Dakle, negde je parametar i centralna tačka bolnica na Ozrenu.

Tako da put mora da krene od Specijalne bolnice na Ozrenu, zatim nastavljate, asfaltirani putem se skreće levo i onda potom pravo, veoma je važno i da pratite putokaz na kome piše Grudna bolnica Ozren.

To vam je drugi parametar koji je veoma značajno da propustite.

Ako pratite taj put posle 2 kilometara stićiće te na bolnički parking. To je mesto gde možete da ostavite svoj automobil; odmah pored postoji jedan makadamski put kojim idete peške i stižete do ovog vodopada.

Zaista je lagan put i veoma se brzo stiže.

Sam prilaz vodopadu je veoma lepo uređen.

I ovo je jedna od onih stvari koja je za svaku pohvalu – cela lokacija oko vodopada je zaista sređena, vodilo se računa svemu.

Oko vodopada Ripaljka nalaze se klupe, stolovi, i stolice, da možete da sednete i odmorite od šetnje, i divite se pogledu u vodu.

Ovde je upravo zbog velikog broja ljudi koji tokom sezone posete Ripalju i sređen ovaj piknik prostor.

Tu su zatim i ognjišta za loženje vatre, a do vodopada se spuštate stepenicama, tako da nema bojazni od strmog prostora.

Kod stepenica, a što je veoma dobra stvar imate i rukohvat koji može da vam pomaže da se spustite do vodopada.

Ispod se nalaze i klupe, ako i jedan prostor za odmor.

Takođe dobro se obucite, čak i ako dolazite u nekom da kažemo toplijem periodu, recimo kada je ovde sezona a to su jul i avgust, jer ovde ume da bude veoma sveže.

Temperatura je definitivno niža za nekoliko stepeni nego drugde, ali to nije sve, tu su i kapljice vode koje prskaju od spuštanja vodopada.

Zdravstveni benefiti

Prethodno smo pomenuli da je ovaj vodopad jako koristan, i da leči i dušu i telo, a vi se sada pitate na koji je način tako nešto moguće?

Veoma lako!

Pomenuli smo prirodu, svežinu, i zelenilo bujne vegetacije koja je ovde prisutna, pa samo gledanje u istu, i slušanje šuma vode, i padanje slapova ima mnoge benefite za naše zdravlje.

Boraviti pored vode, ima terapeutsko dejstvo na nas, posebno ako smo u proteklom periodu imali neki stres, a realno svi mi jesmo, jer je takav život modernog čoveka.

Pomenuli smo dakle svežinu, ali i kapljice vode koje padaju na nas, tek malo da nas osveže, a da ne budemo sasvim mokri.

Ukoliko ste nekad osetili ovaj osećaj, verujte da ne samo što je relaksira i što je divan sam po sebi, već je i jako zdrav za naš organizam.

I ima svoje uporište u nauci –  u pitanju je tzv. Lenardov efekat koji služi tome da kada te kapljice termalne vode padaju na vas i zapravo bustujete svoj imunitet.

Ovo nije kraj, na ovaj način se i povećava koncentracija negativnih jona u vazduhu, a to su oni joni koi čine čuda našem organizmu, jer nas brane od slobodnih radikala, a to je najbolja prevencija za borbu protiv najgorih bolesti.

Opet pominjemo da je jak važno da birate vreme kada ćete da dođete u ovaj kraj, a u pitanju je rano proleće, ne samo zato što će vodopad najverovatnije biti na svom mestu, već i zato što je tada najveći efekat zdravstvenih benefita o kojima smo govorili.

Zato je negde preporuka da se Ripaljka obiđe tokom prolećnih meseci kada su najveće šanse da zateknete ovaj vodopad i uživate u svemu što on nudi.

Zaključak

Boravak u Sokobanji i neka to bude samo jedan vikend ili više dana, mora da podrazumeva i obilazak vodopada Ripaljka koji zaista zavređuje vašu pažnju po mnogo čemu.

Najbolji apartmanski smeštaj u Sokobanji pogledajte na ovoj stranici.

Nema dileme da ovo mora biti jedna od onih prirodnih atrakcija koje zbog mnogo razloga morate da obiđete; i ne govorimo samo o tome što je to prvi zaštićeni spomenik prirode u Jugoslaviji (od čak davne 1948.godine), i ne govorimo o tome koliko se brzo i lako stiže do njega, koliko je priroda ovde bujna i lepa i koliko je uređen prostor oko samog vodopada.

A takođe ne smemo zaboraviti i da pomenemo koliko je puno i okolnih atrakcija, koje svakako vredi videti i zavređuju vašu pažnju.

Uz sve ovo dolazak do vodopada Ripaljka je veoma lagan, i možete do njega da stignete veoma lako, i peške i automobilom, put je odlično obeležen, a blizu je Sokobanje.

U pauzama šetnje, obavezno svratite do lokalnih restorana da se okrepite.

Kada kažemo da i ovaj vodopad, ali i čitav ovaj sokobanjski kraj leži na termalnim vodama onda vam je jasno zašto je ovo jedna od najpopularnijih banja koje postoji u našoj zemlji, ali i top destinacija generalno u turističkom smislu.

Ono što čini i termalna voda, koje ovde ima u izobilju, za naš organizam, je bez premca.

Ona ima posebnu bio-hemijsku strukturu, a kako izvire, odnosno na kojoj temperaturi, zavisi od samih izvora; dakle nije ista voda ovde i neka druga termalna voda u nekom drugom kraju naše zemlje, iako se obe nazivaju termalnim vodama.

Bilo kako bilo sama voda i boravak u prirodi, i pored vodopada i uživanje u prskanju ovih kapljica, može uticati na razne bolesti od kojih pati moderan čovek.

Pre svega tu ubrajamo, anksioznost, nervozu i depresiju.

A ovo je upravo spas za sve ono one ljude koji ne žele da piju lekove, a žele da rade nešto na svom psihofizičkom zdravlju.

I kao što vodimo računa o nama, vodimo tako računa i ovom vodopadu, kako bi ga videle neke buduće generacije.

Još korisnih tekstova