Sokobanja zimi – odličan izbor

Svako godišnje doba nosi nešto svoje, neku specifičnost koja je vezana baš za to jedno godišnje doba, prema kojem su koncipirane aktivnosti.

Ukoliko je to planina, onda tokom zime svakako da su to zimske čarolije, a kada na istu tu planinu dođete tokom zime, doživljaj je potpuno drugačiji.

I ne, ne može se reći da je jedan doživljaj bolji ili gori, već je naprosto drugačiji, i to je upravo ono što je mnogo lepo kada govorimo o turističkom potencijalu bilo kog mesta.

Umešni turistički radnici moraju da primete ove tendencije, i da ponude odgovarajuć odmor tokom svakog godišnjeg doba.

Ako ništa, korekcija u ceni, organizacija nekog događaja specifičnog baš za taj period, mogu čuda da naprave od jednog sasvim običnog mesta.

Srbija je poznata kao jedna od omiljenih destinacija za turiste, u kojoj turizam cveta ne samo tokom leta, kada je uistinu pik sezone, već i tokom drugih godišnjih doba, kada ova destinacija itekako ima šta da ponudi.

Istina je da je tokom leta ta ponuda najbogatija, i da tada ima više turista, ali za one koji znaju da uživaju, dolazak u Sokobanjski kraj donosi mnogo toga lepog, a ovde pre svega govorimo i obilascima raznih prirodnih lepota, uživanje u bogatoj ponudi spa i Wellness centara, kafića i restorana, ali po nešto nižim cenama i svakako po manjoj gužvi.

Svakako su manje gužve na kom god interesantnom lokalitetu da se nađete ovde.

Tako da osim tokom leta, u Sokobanju možete da dođete u bilo kom delu godine, ali je veoma interesantna destinacija tokom zime, i klima je odlična i tokom zimskog perioda.

Znamo već da je tokom leta ovde prepuno, ali jesen, i takođe proleće, kada su niže cene i manje gužve, svakako da imaju svojih prednosti, koje, ukoliko ste u mogućnosti, trebate da iskoristite.

Suština je da je tokom zime Banja pokrivena snegom, ali da je vreme jako prijatno, tako da možete da uživate u čarima Sokobanje.

Već znamo da je Sokobanja, smeštena u istočnom delu naše zemlje, jedna od najstarijih turističkih destinacija u našoj zemlji, poznata još iz vremena Turaka, a inače je i jedna od najpoznatijih banja u našoj zemlji.

Ovo je i jedna od banja koja je prepuna tokom leta, posebno tokom meseca avgusta, i delimično jula, kada je ovde organizovano mnogo dešavanja, i kada ima mnogo aktivnosti i u Sokobanji i van nje.

Sokobanja je smeštena na nadmorsku visinu od 400 metara, a locirana je tako, u geografskom smislu da se nalazi između planina, pa je tako ušuškana i zaštićena, pa je ovde vreme tokom čitave godine jako prijatno, i tokom leta ali i tokom zime.

Divan vazduh ovde pružaju planine OzrenRtanj, a tu je i reka Sokobanjska Moravica, koja je poznata po svojoj bistroj vodi.

Ako pogledamo u istoriju, videćemo i da su stari Rimljani videli koliko je ovaj kraj blagorodan u koliko je kvalitetna voda i vazduh pa su ovde podigli terme, a kasnije su na tim temeljima i Turci podigli kupatilo koje se i dan danas koristi, posle nekoliko renoviranja.

Početkom prošlog veka, puno se gradilo u Sokobanji, između ostalog prvi hotel “Evropa”, ali i veliki broj parkova i izletišta.

Urađena je javna rasveta, i urađen vodovod, a takođe se nešto kasnije počela izgrađivati i saobraćajna infrastruktura, ali i privredni objekti od velike važnosti.

Ono što je isto veoma važno jeste da Sokobanja poseduje brojne termo-mineralne izvore koji su naravno nastali prirodnim putem.

Voda u ovim izvorima je jako topla dolazi do čak 45 stepeni Celzijusa i odlična je za kupanje, kožu, ali i brojne bolesti, koje se mogu sanirati na ovaj način, pre svega bolesti respiratornog sistema.

Vazduh je ovde prepun ozona, ima mnogo i negativnih jona, koje blagotvorno utiču na naše zdravlje, a zdrav vazduh nije ni u kom slučaju limitiran samo na jedno godišnje doba, već na sva.

Aktivnosti u Sokobanji tokom zime

I sada kada govorimo o zimskom periodu u banji, ovo je jedna od onih aktivnosti kojima se možete baviti kada ste ovde tokom zime, jer su bazeni sa ovom vodom u zatvorenom prostoru, a zamislite scenu da se kupate u toploj vodi, a da je oko vas sneg i hladnoća.

O kakav raj.

Tu su u ponudi i SPA i wellness tretmani, masaže, slane sobe, i sve ono što obožavamo da radimo tokom zime da bismo se opustili i resetovali, dok je napolju minus i mraz, mi uživamo u toplom.

Druga veoma važna stvar kada govorimo o Sokobanji je klima, a to je da su ovde padavine umerene, nema mnogo magle, a pritisak je odličan, vazduh bogat kiseonikom.

Tokom zime lečenje postoji u tri bolnice, Specijalna bolnica, zatim Banjica i bolnica za plućne bolesti.

Tokom zime možete da obiđete Sokobanjsku biblioteku, gde ima preko 3000 knjiga, a dobra ideja je da posetite i Zavičajni muzej u ovoj banji. Ovo su kulturno-istorijska dobra koja su dostupna tokom čitave godine, a svakako da je prednost tokom zime što su daleko manje gužve nego tokom sezone.

Možete i da prošetate do brojnih izletišta i da vidite tu savršenu prirodu koja obara sa nogu, a tu je i bogata šuma, a ukoliko uspete svratite i do vodopada Ripaljka, zatim do Sokograda, kao i do Vrmdžanskog grada.

Domaćini u Sokobanji kažu da se sve promeni kada dođe zima, ali da oni koji vole zimu, vole da borave u Sokobanji da bi šetali okolnim planinama koje okružuju Sokobanju.

Tako da tokom zime Sokobanja odnosno njena okolina je savršena za ljubitelje planinarenja, jer je ovde idealno upravo tokom zimskih meseci.

Najlepši je kažu Rtanj, iako je nešto teže da se popnete na njega tokom zime, nego tokom leta, ali je isto tako predivno i na Ozrenu, pa se tako jako lepo penje na vrh Leskovik, a staze su odlično obeležene.

Savet je da svi pešače po ovom kraju, uz obavezno slojevito oblačenje, jer ume da bude dosta hladno, iako sama šetnja i uspon umeju da zagreju. Ipak budite obazrivi, i u Sokobanji, a posebno u njenoj okolini temperatura može jako nisko da padne.

Takođe oni iskusniji kažu da važno da se oprezno hoda po snegu, jer se nikada ne zna šta je ispod njega, a ume da ga dobro napada.

Posle takve malo napornije šetnje, obavezna je poseta nekom od brojnih hotela i Spa centara, restorana i kafića ali i lečilišta.

Svratite u neki od dobro poznatih lokala, na jak doručak, neki od njihovih specijaliteta, ili vruću rakiju ili kuvano vino.

Novogodišnji praznici u Sokobanji

Još jedna od divnih aktivnosti tokom zime dolazi nam u decembru u sezoni praznika, kada je ovde puno turista. Kažu ugostitelji da su tada ovde gužve kao i u piku sezone, kada je ovde ogroman broj turista iz svih zemalja, koji su došli da dočekaju Novu godinu baš u Sokobanji.

Puno je sadržaja baš tokom Novogodišnje noći, jer si ugostitelji shvatili da je puno zainteresovanih za doček, ne samo iz naše zemlje već iz inostranstva..

Takođe, prvog dana Nove godine, a ovo je još jedna aktivnost tokom zime je, i tradicionalna manifestacija “Bašta otvorenog srca”, koja se organizuje u bašti hotela Ozren.

Tokom ovih i sličnih manifestacija služi se simbolično rtanjski čaj, kuvana rakija, kao i neki od lokalnih specijaliteta.

Ovo je sasvim dovoljno pa da se i kod onih koji nisu razmišljali o Sokobanji kao o destinaciji za zimski odmor, da promene svoje mišljenje, i rezervišu ovde makar jedno noćenje, a najbolje nekoliko, kako bi mogli da maksimalno dožive ovaj kraj.

Ukoliko vam bude bio potreban smeštaj, obavezno pogledajte NAŠE APARTMANE.

Zaključak

Osim brojnih lečilišta, hotela i spa centara, kafića i restorana, ali i divne prirode, ovde dolazi veliki broj planinara jer su oko Sokobanje brojne planine koje su kako oni tvrde najlepše tokom zime.

Takođe velike su gužve tokom i uoči Nove godine, kada je ovde toliko turista da se može porediti samo sa pikom sezone tokom letnjih meseci.

Tada je ovde organizovan veliki broj sadržaja, a takođe veliki broj ugostiteljskih objekata ima organizovan provod, a ostalih nekoliko dana pre i posle Nove godine možete da provedete u šetnji i obilasku Sokobanje i njene okoline, kao i mnogobrojnih prirodnih i kulturno-istorijskih spomenika.

Mnogi upravo u zimskom periodu koriste vaučere za odmor u Srbiji, a inače je podatak da je Sokobanja destinacija u kojoj su najviše korišćeni vaučeri.

Svakako da je tokom zime i manji broj turista, ali se veći broj može primetiti oko Nove godine.

Ipak, neki zameraju da je još problem to što tokom zime nema toliko mnogo vila koje se greju, pa je malo sužen izbor, a još jedna takoreći mana je što su poneka izletišta nedostupna tokom zime.

Bilo kako bilo, za mnoge je sasvim dovoljno to što se mogu prošetati po Sokobanji i okolini.

Sledeći talas turista je početkom marta kada počinju rekreativne nastave i izleti, a sledeći pik je u maju.

Bilo kako bilo, jasno je da je dolazak u Sokobanju tokom sezone vreme kada se ovo mesto može najbolje iskusiti, ali i kada su najveće gužve, i nešto više cene.

Ukoliko se odlučite da dođete tokom nekog drugog perioda, recimo tokom zimskog raspusta, i dočeka Nove godine, verujte nam da nećete pogrešiti.

Sokobanja ima mnogo toga da ponudi i tokom zime.

Još korisnih tekstova