Sokobanja – temperatura, klima i sunčani dani

Sokobanja spada u jednu od naših najboljih turističkih destinacija, jer ima mnogo toga da ponudi svojim gostima, a takva je situacija tokom čitave godine, iako je svakako pik sezone tokom leta, jer tada ima najviše manifestacija i aktivnosti, najlepše je vreme, u opciji su izleti, kao i Aqua park i bazeni, kao i obična šetnja u parku može da vam izleči i dušu i telo.

I upravo je to pored mnogobrojnih stvari koje postoje u Sokobanji jedna od čari i lepota, jer su vazduh, i klima ovde jedinstveni.

Ne govorimo ovde samo o osećaju, nego o zdravstvenom segmentu, jer je poznata informacija da je Sokobanja, vazdušna banja, i da ne samo da ima fantastičnu termo-mineralnu vodu, nego i izuzetno zdrav vazduh, koji je posledica nekoliko stvari.

Ako je ovo već dovoljan razlog da se odlučite da dođete u Sokobanju, onda pogledajte ponudu kvalitetnih apartmana.

Ali krenimo redom, kako bismo objasnili zašto je ovo slučaj.

Vlažnost vazduha i temperatura 

Klima u Sokobanji je blaga kontinentalna, i takva je zahvaljujući specifičnom geografskom položaju.

Položaj Sokobanje je takav da je pozicionirana tako da se ovde spajaju tzv. ruže vetrova, i one nam stižu sa dve planine koje su tu. To je planina Rtanj kao i Ozren.

Reljef je brdsko planinski, a u sredini je kotlina koja ima mnogo šume, klimatski uslovi su veoma povoljni.

Još jedna fantastična vest je da u Sokobanji gotovo i da nema jako vetra, a veoma mnogo sunca ima, pa je veoma prijatno boraviti na svežem, čistom i prijatnom vazduhu.

Vazduh je takođe obogaćen velikom količinom aromatičnih elemenata, kao i šumskih aerosola.

Kada govorimo o planinama vredi pomenuti da su upravo ove više planina, na kojima je takođe veoma zdrav vazduh, kao što su Devica, i Ozren savršene za planinare ili za one koji vole duže šetnje, kao i bicikliste koji uživaju u planinskom biciklizmu.

Sve ovo navedeno, svedoči u korist tome da je ova oblast savršena za ljudsko zdravlje i da ovde zato svake godine dolazi veliki broj zadovoljnih turista.

Druga veoma bitna stvar vezana za klimu Sokobanje, jeste da je ova banja pod uticajem strujanja vazduha iz Timočke i Moravske kotline, a tokom leta zato je temperatura nešto niža od očekivane, ali tokom noći, tokom dana ume da bude vrelo, ali zbog strujanja vazduha, nije nikada ne podnošljivo, a na sve postoji i toliko obližnjih mesta na kojima možete da potražite osveženje.

Svuda je vegetacija i voda, gde god da pogledate unaokolo.

Tokom letnjih meseci, čak i ako tokom dana bude nešto toplije, svake večeri se temperatura značajno spušta, preko dana temperatura može biti i veoma visoka ali već od zalaska sunca ona pada na podnošljivu i savršenu za spavanje, tako da vam je zagarantovan dobar san, što je svakako veoma važno kada boravite u banji, i ako ste došli da se odmorite ili oporavite, ili posle dana aktivnosti koje su vas iscrpele.

Što se tiče hladnih meseci, to su svakako prvenstveno mesec januar a zatim i decembar, a najtopliji, kada je ovde i najveća sezona su tokom jula i avgusta.

Tada je Sokobanja prepuna, i tada se ovde organizuju različite manifestacije, i festivali, pa se doslovno ne može pronaći mesto više.

Važno je da pomenemo i ovu informaciju – oni koji žive u Sokobanji kao i njihove porodice koje se sećaju prošlih vremena, kažu da se klima generalno u Sokobanju promenila u ogromnom značaju, posle izgradnje Bovanskog jezera.

Avgustovska jutra mogu biti posebno vlažna zbog ovog fenomena, koji je poznat u meteorologiji, i naziva se mikro-klima.

Ona je uslovljena nekim elementima, kao npr. razlog što je u Beogradu tokom leta znatno toplije, je zato što ima mnogo izduvnih gasova, ali i zato što je puno asfalta, pa je za očekivati da ovde bude nekoliko stepeni uvek više nego u mestima koje imaju zelenilo.

I to je i razlog što je u jednom kraju grada viša ili niža temperatura nego u nekom drugom.

Meštani-starosedeoci koji se sećaju davnih vremena, makar i iz priče roditelja, kažu da ranije temperatura u Sokobanji nije nikada prelazila 33 podeok, a sada svakako leta ima makar nekoliko dana sa temperaturama preko 40 stepeni.

Isto je sa zimskim periodom, jer je nekada zima bila sa puno snega, i veoma hladna, a danas su zime generalno blage,  sa malo ili nekada ni malo snega.

U Sokobanji je tri meseca, ili negde oko 90 dana temperatura savršeno prijatna oko 20°C, a ovo je jedna od stavki koja čini dobro, jer je super za turiste koji ne žele ekstremne vremenske prilike.

Zato je Sokobanja puna i tokom maja ali i septembra koji je nešto topliji od maja po pravilu.

Kada govorimo o vlažnosti vazduha ona je umerena, i iznosi oko 75%.

Ovaj podatak nam govori da je ovo razlog zašto je vazduh u banji savršen za ljude koji imaju probleme sa respiratornim organima, a super je stvar i to što ovde, i dalje, u nekom izmenjenom obliku, i što je prelazak iz jednog u drugo godišnje doba relativno umereno.

Tokom jeseni je najveća vlažnost vazduha, a tada ima najviše kišnih dana, što je i očekivano.  postoje sva 4 godišnja doba, i što dobro za one koji boluju od neke bolesti pluća.

Padavine, vetar i Sunce

Padavine u globalu u Sokobanji su naveće tokom prolećnih meseci, dakle sam kraj marta i april, ali tokom jeseni kada su još obilnije.

Svako treba imati u vidu da Sokobanja ima svoju mikro klimu i da su uvek jače padavine u kotlinama, brdima, planinama, ponekad i tokom ranog proleća može da iznenadi i sneg.

U blizini Bovanskog jezera, kada svane, može da se zatekne i magla ali i slana, što je negde i prirodno jer je ovde zbog vode i veće isparenje.

U avgustu posebno ovde se može videti rosa, i to ne samo u pojedinim delovima Sokobanje, već u svim.

Pominjali smo da je kod Sokobanje specifičan taj vetar, koji konstanto duva, pa tako ni tokom dugog toplog leta, kada je vrelo i kada se temperature penju preko 35 stepeni, od deset sati uveče počinje da duva planinski vetar. On uvek prvo rashladi više delove banje, a posle neka dva sata i ceo grad.

On duva iz pravca juga, istoka i severa.

Tokom zimskih meseci ovde duva hladan severac koji dolazi iz pravca Rtnja.

Tokom proleća i leta jasno se oseti i ruža vetrova koje dolaze sa okolnih, brojnih planina i spuštaju se na Sokobanju, koja je kotlina pa se taj divan vazduh zadržava ovde, on je, prepun negativnih jona, veoma je zdrav, pre svega sa disajne organe.

Broj sunčanih sati je 1861, na teritoriji čitave Sokobanje, najviše sunčanih dana ima tokom jula, i to je 267 sati.

Najmanje sati ima u decembru 48 sati, što nije neka značajna brojka.

Najviše sunčanih sati ima tokom prolećnih meseci, nešto manje tokom jeseni.

Sve ovo skupa čini jedan povoljan sistem klimatskih elemenata koji čine Sokobanju omiljenom među turistima, ali i pravu banju, gde su zdravi i vazduh i voda.

Zaključak

Sokobanja se nalazi u Zaječarskom okrugu, a mnogo toga utiče na odličnu klimu ovog kraja, pa i Sokobanje.

Odlična je destinacija za banjski turizam prema svim merilima.

Pre svega, Sokobanja se nalazi na 400 metara nadmorske visine.

Pozicija Sokobanje je takva da je locirana između planina, što karpatskih što balkanskih.

Ovo, jednim delom uslovljava umerenu kontinentalnu klimu.

Zime su u Sokobanji blage, jesen je nešto toplija, dok su leta stabilna bez nekih većih temperaturnih kolebanja.

Sve ovo dodatno utiče da je Sokobanja i poznato klimatsko lečilište koje godinama

Posećuje veliki broj turista.

Jednostavno, Sokobanja leži na termo-mineralnim vodama, vazduh je prepun negativnih jona, pa je, veoma zdrav tako da ovo mesto sa pravom nosi epitet banje.

Najviše sunčanih dana je tokom jeseni, najmanje, očekivano tokom zime, dok je vlažnost vazduha najmanja tokom letnjih meseci a tokom zime je baš visoka, oko 80%.

Oblačnost u Sokobanji u proseku iznosi oko 60%.

Najveći broj sunčanih sati je u julu – 247 sati, a najmanje, očekivano, tokom oktobra meseca, samo 48 sati.

Što se tiče temperature, srednja je oko 10,3°C, i najhladniji mesec u godini je januar, sa prosečnom temperaturom od -1,25°C. Mraznih dana u proseku ima 95 i to najviše takođe tokom meseca januara.

Jul je najtopliji mesec, sa temperaturom u proseku oko 21°C.

U Sokobanji u proseku ima oko 25 tropskih dana, i tada živa na termometru dostiže 30 i više stepeni Celzijusa.

Kiše nema mnogo – u proseku ima 578 mm padavina tokom jedne godine, i to tokom juna

i oktobra, dok sneg pada oko 25 dana godišnje.

Statistike pokazuju i da je loše vreme samo tri meseca tokom godine, što čini ovu destinaciju idealnu za odmor tokom čitave godine.

Pominjali smo i odličan vazduh, i zaista je takav – Sokobanja se zapravo nalazi u jednoj kotlini, a oko nje su, razume se planine, i to raspoređene na takva način da vetrovi sa severa, i zapada jako retko duvaju, a aktivna su strujanja vazduha sa juga, istoka, jugozapada i jugoistoka.

Ponekad ovde duva košava, a magle nema mnogo, možda nešto više od 20 dana tokom jedne godine.

Sve ovo su klimatske povoljnosti Sokobanje, zbog čega je ova banja idealno lečilište – nema ekstremnih temperatura, permanentno strujanje vazduha, odlična vlažnost su sve preduslovi da ovo bude klimatsko lečilište.

Još korisnih tekstova