Sokobanja Rtanj – km udaljenost

U svako godišnje doba, a leto posebno, zaslužujete da obiđete istok Srbije i tu jednu od naših najpoznatijih banja odnosno Sokobanju.

Mnogo je razloga zašto Sokobanju vredi videti, tu je pre svega priroda koja je fantastična, zatim odličan smeštaj, a o sadržajima ne treba ni govoriti.

Sokobanja je idealno mesto a ono što zavređuje posebnu pažnju jeste i okolina koja je fantastična, ima puno toga da se vidi od vodopada Ripaljka pa do mnogih drugih stvari.

Između ostalog vredi obići i planinu koja se nalazi u blizini Sokobanje, a to je tzv Mistična planina ili Rtanj. Naš apartman MiRtanj je upravo i dobio takav naziv pošto ima veličanstveni direktan pogled na ovu mističnu planinu.

Razdaljina Sokobanja-Rtanj je 18,1 kilometar.

U tom smislu potrebno vam je negde oko 30-35 minuta normalne vožnje.

Vazdušnom linijom rastojanje Rtanj – Sokobanja iznosi 12,65 km.

Ukoliko se već nalazite u Sokobanji i želite da napravite izlet do planine Rtanj najkraći put je ako krenete za selo Trgovište.

Postoji put koji tu vodi, a onda kada dođete do jedne veće raskrsnice idete za selo Mužinac.

Tu postoji putokaz koji se nalazi sa leve strane i vodi vas do staze koja vodi direktno na planinu Rtanj.

Veoma jednostavno!

Kao što smo već pomenuli ovu razdaljinu možete preći i potpuno do početka uspona automobilom i potrebno vam je oko nekih tridesetak minuta.

I sama staza je obeležena a kada traje turistička sezona tu možete naći ugostiteljski objekat koji se nalazi na samom početku staze, i tu možete da kupite hranu ili piće ako vam je potrebno.

Mnogo je zanimljivih priča vezano za planinu Rtanj – ono što znamo jeste da je ovo planina koja ima izgled bukvalno kao piramida.

Donji deo planine je širok, dok je gornji sužen. Na vrhu se jako sužava, a najviši vrh se naziva Šiljak na njegovoj istočnoj strani.

Kada se ova planina posmatra geometrijski ovo je planina koja liči na piramidu koja tu umetnuta.

Svakako da postoji enigmatika, ali je priroda koja je ovde predivna, ima dosta šume unaokolo.

Koliko se nađete ovde nemojte zaboraviti da u uberete Rtanjski čaj koji se koristi za mnoge bolesti između ostalog plućne ali i kao afrodizijak.

Svi koji vole prirodu, koji vole avanture i planinari uvek dolaze na planinu Rtanj tokom svih godišnjih doba.

Dodatan savet je da ovde uvek dođete opremljeni, budite dobro obučeni, izbegavajte da se penjete kada je loše vreme, odnosno kada grmi, jer je Rtanj često na udaru groma.

Ovo je i još jedna od stvari zašto je ova planina toliko mistična.

Na vrhu Rtnja se nalazi crkvica ali to je spomen-obeležje vlasnika rudnika Rtanj.

Još korisnih tekstova