Sokobanja mapa – gde se nalazi?

Sigurni smo da ste čuli za Sokobanju, i verujemo da ste makar prolazili pored ili oko nje, i da ste nekada boravili u ovom divnom mestu, prepunom turističkih atrakcija.

Ono što je sasvim sigurno jeste da Sokobanju, i generalno ovaj kraj tokom čitave godine, a posebno tokom letnje sezone, a naročito tokom meseca jula, i avgusta, kada se ovde organizuju različite aktivnosti, posećuje ogroman broj ljudi.

I domaćih i stranih, i negde je ta potreba prepoznata kod čelnika Sokobanje, pa se iz godine u godinu poboljšavaju sadržaji, i proširuju, a smeštajni kapaciteti su zaista odlični.

O prirodi Sokobanje ne treba ni govoriti, a za atrakcije, bilo prirodne, ili istorijske malo ko da nije čuo. Od vodopada Ripaljka, do Kamena ljubavi na ozrenu, ili Turskog kupatila Amam.

I sada, bilo da ste domaći ili strani turista, kojih je moramo da primetimo sve više svake godine, pitaju se gde je tačno Sokobanja, i kako doći do iste?

Odmah ćemo vam reći da je geografska pozicija Sokobanje savršena, a da se takođe do nje dolazi veoma lako, a to možete učiniti iz svih krajeva naše zemlje, jer je jako dobro povezana putevima sa svim delovima.

Gde se tačno nalazi Sokobanja?

Sokobanja se, kao što joj samo ime kaže nalazi se u Sokobanjskoj kotlini, na samom centralnom delu na istoku naše zemlje.

sokobanja se, a to će ispostaviti kao velika stvar, prevashodno zbog vazduha koji ima, i strujanja vazduha, između planina.

Ona kao da je oivičena njima, a sve planine koje je okružuju su poprilično visoke, i do 1600 metara nadmorske visine.

Oblast ove kotline se nalazi između predivnih planina koje su oko nje – Leskovik, Devica i Ozren je na jugu, kao i mistična planina Rtanj koji se nalazi na severu.

A tu između se nalaze dve doline, moravska koja je na zapadnom delu, i timočka koja se nalazi na samom istoku.

Površina ove sokobanjske kotline je 525,5 km kvadratnih i ovo je zapravo kada je ona ovako posmatrana, oivičena planinama i dolinama. Dužine je 15 kilometara.

Sokobanjska kotlina zauzima pravac istok- zapad.

Sve su klisure koje su na njenim krajevima, bovanska klisura se nalazi na zapadnoj strani, dok se skrobnička nalazi na istoku.

Na ovaj način sokobanjska kotlina spaja dva sliva.

Jedan je timočki a drugi je moravski, ali ovo nije sve, jer je sokobanjska kotlina vezana i za crnu reku, kao i za golačka sela.

Sela, naselja i opštine

Negde je asocijacija na Sokobanju planina Ozren, i to je ono što je najvažniji činilac u ovoj priči jer je Sokobanja najviše pripada ovaj divnoj šumovitoj planini.

Nadmorska visina ovde u proseku je oko 400 metara, a ima oko 25 naselja, uglavnom sela, i tu je i Sokobanja, koja je jedino od tih 225 naselja koje je gradskog tipa.

Sokobanja je i privredni, administrativno–upravni,zdravstveni i kulturno edukativni ali i naravno i možda pre svega turistički centar opštine.

Opštine susedi Sokobanje su Svrljig koja se nalazi na jugoistoku, na jugu je Aleksinac, na severu opština Boljevac, na istoku opština Knjaževac, a na zapadu je opština Ražanj.

Putni pravci do Sokobanje

Već smo napomenuli da se do Sokobanje stiže veoma lako, jer je odlično povezana sa svim krajevima naše zemlje, a najvažniji su ovi putni pravci, koji vode do svih važnih turističkih atrakcija oko ove banje.

Pre svega Sokobanja-Ozren, koji su udaljeni samo 5 kilometara, zatim

Sokobanja – planina Rtanj udaljeni 16 kilometara, koliko su udaljeni Sokobanja – Jošanica.

Sokobanja- izletište Lepterija udaljeni samo 4 kilomatara.

Udaljenost od gradova u Srbiji

Već smo napomenuli da je Sokobanja veoma posećena i da ovde boravi puno turista, a jedna od stvari zašto je to tako, leži i u činjenici da je blizu svim većim gradovima u našoj zemlji, da su putevi kojima bi se došlo dovde odlični.

Pa je tako od prestonice udaljena oko 230 kilometara, od Niša samo 60 kilometara, a too znači od aerodroma Konstantin Veliki kojim se takođe može dođe, jer vam od samog Niša treba veoma malo da dođete do Sokobanje.

Od Novog Sada, Sokobanja je udaljena oko 320 kilometara.

Udaljenost od okolnih zemalja

Pomenusmo da ovde dolaze i strani turisti, pre svega moramo pomenuti Bugare.

Oni ovde dolaze, pre svega zato što je bugarska granica veoma blizu Sokobanje, pa im ovaj put ne predstavlja apsolutno nikakav problem, naprotiv oni su ovde veoma često.

Bugarski turisti ovde veoma često dolaze u sezoni, što je negde očekivano, ali je interesantan podatak da oni dolaze ovde posebno tokom vikenda.

Vikendima, Sokobanja im je omiljena destinacija, jer im je ovo i lečilište i SPA i provod i priroda, i šuma, i šetalište, i vrhunska hrana, i mnogobrojne manifestacije koje vredi obići.

Tokom sezone, odnosno tokom leta oni ovde dolaze u velikim brojevima, i onda je Sokobanja dupke puna, i teško se nalazi smeštaj ili mesto u restoranu.

A čisto da bi ste imali neku predstavu treba napomenuti da je bugarska granica udaljena od Sokobanje samo 70 km, što je razdaljina koja se prelazi veoma lako i brzo, i onda se isplati bugarskim turistima da ovde dođu tokom vikenda ili produženog vikenda.

Ova razdaljina se prelazi za sat i po do dva, što je ništa u poređenju sa onim što dobijate u Sokobanji njenoj bližoj i daljoj okolini.

Ali nisu samo Bugari naši susedi koji dolaze u Sokobanju, imamo mi još komšija koji vole ovde da svrate. To su, između ostalog i  Rumuni jer je i rumunska granica veoma blizu.

Blizu Sokobanje je i glavni grad Rumunije, udaljen samo 450 km, i ovo je razdaljina koje se relativno brzo prelazi.

Slična situacija je i sa turistima iz Hrvatske, koji pre svega dolaze iz Slavonskog broda, jer je ovo najbliži hrvatski grad koji se nalazi blizu Sokobanje, oni su konkretno udaljeni 430 km.

Kada govorimo o Hrvatskoj, treba pomenuti i prestonicu, Zagreb, koji je udaljen nešto više 625 kilometara, tako da se nemojte se začuditi kada tokom leta ovde vidite i Hrvatske državljane došle iz Zagreba ili nekih drugih gradova, a slična situacija je i sa državljanima svih bivših jugoslovenskih republika.

Ono što je fantastično kod Sokobaje, jeste da nudi sadržaj koji je atraktivan za sve, i parira mnogim drugim destinacijama, pa je  odlična za sve one koji dolaze, možda, potencijalno iz inostranstva.

Dakle ne govorimo samo Bugarima, Hrvatima i Rumunima koje smo maločas spomenuli, zapravo ovde govorimo i o drugim turistima iz mnogih,čak udaljenijih zemalja Evrope, a možda čak i sveta.

Zašto ova konstatacija nije drska niti pretenciozna?

Zato što se blizu banje nalazi i aerodrom, a svi strani turisti mogu sleteti na aerodrom, koji je udaljen svega 58 km od Sokobanje.

U pitanju je niški aerodrom Konstantin Veliki, a tokom leta ovde je puno turista koji idu ka Sokobanji.

Takođe, vozovi su uvek dobra i pomalo zaboravljen način putovanja, pa je tako najbliža železnička stanica udaljena od Sokobanje 35 km i nalazi se u Žitkovcu, i ovo je takođe jedna od varijanti kojim turisti vole da putuju do ove banje.

Zaključak

Nema dileme da je Sokobanja jedna od naših najpoznatijih, najposećenijih, ali i najstarijih turističkih destinacija.

Jer ako pogledamo, u našoj zemlji je puno banja, ali nisu sve jednako razvijene kao Sokobanja, ali ovde se turizam razvija već vekovima unazad, čemu svedoče Tursko kupatilo Amam, i mnoge druge atrakcije koje su neizostavne kada se nalazite u okolini Sokobanje.

A kao što smo videli u ovom tekstu, jedan od razloga zašto je to tako leži i u tome što je Sokobanja na takvoj poziciji, pre svega u takvom geografskom okruženju da ima sve one predispozicije koje su potrebne za neko mesto da postane vrhunsko turističko mesto.

Ali sam geografski položaj ne znači mnogo, ukoliko nema saobraćajnica i veze sa gradovima koji su tu; ali od Sokobanje situacija je i ovde dobra.

Kada kažemo da je Sokobanja idealno pozicionirana u lokacijskom smislu, mislimo i na ovo, ovo mesto je na takvom mestu, da ne samo da je priroda ovde dala sve najbolje, već to podrazumeva i lak i brz dolazak iz skoro svih strana sveta, jer ovde ne govorimo samo o domaćim turistima.

Tako da dobra pozicija Sokobanje se ne odnosi na samo domaće goste već i na strane turiste koi dolaze u sve većim brojevima u ove krajeve.

Sokobanja je atrakcija za sve, nalazi se u kotlini između Moravskog i Timočkog basena, ušuškana među divnim planinama, a svi koji posete ove krajeve kažu da je veoma lako doći do Sokobanje, jer sve velike saobraćajnice vode upravo dovde.

Pre svega, a ovo je glavna ruta većine turista, to je auto-put E75 ili kako ga mnogi poznaju, kao autoput Beograd-Niš. Njime se najbrže i najlakše dolazi do Sokobanje.

Kada se nađete na ovom autoputu, smernica vam je da se isključite sa ovog autoputa kod naplatne rampe Aleksinac, zatim prolazite kroz ovaj grad i nastavljate vožnju.

Pratite put regionalnog karaktera Sokobanja- Knjaževac, i ukoliko se  vozite ovim putem, koji je poznatiji kao R 121, a posle samo 30-ak km dolazite u Sokobanju.

Takođe obratite pažnju kada se vozite po ovom putu, jer se upravo na njemu, na tačno 14-om kilometru čeka vas srpsko more ili Bovansko jezero. Ovo je lokacija koja poslednjih godina skreće ogromnu pažnju mađu turistima, ovo je lokacija ima mnoge atrakcije i koja je veoma posećena tokom leta.

Ovde dolaze u ribolovci, jedriličari, ljubitelji kupanja, i prirode; a treba reći i da je Bovansko jezero veoma čisto jer se Aleksinac odavde snabdeva vodom.

Imajući u vidu da Sokobanja pripada Zaječarskom okrugu, od ovog grada udaljena je 70 km, zatim od Boljevca 30 km,  od Knjaževca 40 km.

Niš je udaljen 60 km, Beograd kao što smo već pominjali oko 230 km, Novi Sad 330 km.

Iz pravca Bora, Zaječara i Knjaževca dolazite putem Boljevac- Sokobanja- Aleksinac znajući da je ova banja smeštena u kotlini i da pripada administrativno okrugu Timočke krajine, a svuda okolo su planine.

Govorili smo i da se u Sokobanju najčešće dolazi tokom letnjih meseci ali i proleća i leta.

Gosti vole da dođe u Sokobanju i tokom jeseni, jer tada ovaj kraj ima posebnu čar, ali imaju i oni turisti oji obožavaju Sokobanju i tokom zime.

U tim mesecima, kada su padavine veće, kada ima mraza, i kada pada sneg, put Sokobanja Boljevac koji vodi preko planine Rtnja uglavnom bude neprohodan tako da obratite pažnju ukoliko ste odlučili da dođete tokom zime ovde.

Još korisnih tekstova