Sokobanja – izletišta koja trebate posetiti

Putovanja su zaista duhovna hrana, i nije neko iznenađenje da u divljem, hektičnoj gužvi organizovanja putovanja i neke brige posebno ako putujemo sa decom, nekada zaboravimo zašto smo krenuli tu.

Ali, valja se podsetiti da kada putujemo mi napuštamo ono što smo nekada pre toga bili, a kada se vratimo kao da smo ponovo rođeni, i tada smo potpuno novi kao delovi i kao celina.

Posle putovanja, posle svog ludila i stresa, ipak ostaju iskustva za ceo život, a čak ni ne morate da idete nigde daleko, možete da pogledate u svoje dvorište, u našu zemlju.

Tu ima toliko toga da vidite.

Ukoliko želite da odmorite, ili da provedete vikend u kvalitetnom spa centru, da pojedete lep obrok, ili da prošetate šetalištem koje postoji još iz vremena starih Turaka, to možete da uradite ukoliko se zaputite na istok Srbije i posetite omiljenu banju među turistima.

U pitanju he Sokobanja, jedna od najstarijih i najpopularnijih banja kod nas, a mnogo je razloga zašto je to tako.

Ne samo da je ovde jedno od najstarijih turističkih lokacija u Srbiji, gde na neki način organizovani turizam postoji ne decenijama već vekovima, nego je ovde toliko bogata turistička ponuda da je prosto nemoguće obići sve ono što ovde ima u ponudi.

Sve i da ovde dođete van sezone, a to je tokom zime recimo, imate toliko toga da vidite, i toliko stvari u kojima biste mogli da uživate, a to je pre svega priroda koja pitoma i divna, netaknuta ljudskom rukom, ovde je samo ono što se savršeno uklapa.

I tu dolazimo do onoga što je centar naše priče, a to su izletišta – to je ono što vam je uvek dostupno, za šta vam najčešće ne treba neki veliki novac, ili novac uopšte, a takođe što je možda i centralni deo svakog turističkog mesta.

Jer, kada skinemo sve ostalo, hoteli i restorani, spa i wellness centri, i sve ostalo, mi dolazimo do ovoga a to je divna priroda, i sva brojna izletišta u ovom, Sokobanjskom kraju.

Moramo da dodamo i sledeće, nema tako puno mesta kao što je to ovde da su za skoro svako izletište vezane neke priče, bajke, neki istorijski momenat.

Svaki segment Sokobanje je protkan upravo ovime,  a neretko su ovde i neki prirodni fenomeni koji su se savršeno uklopili u krajolik Sokobanje.

Sva izletišta ovde su dostupna za sve turiste, a pik sezone je tokom letnjih meseci, kada je su prepuna, a svemu tome doprinosi i veliki broj  kućica od drveta, a za najmlađe tu su i dečja igrališta. Ne samo to, većina Sokobanjskih izletišta ima i izvore divne, bistre, planinske vode, po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

Ali krenimo redom, iako su sva izletišta predivna, i nose svoju čar, krenućemo od jednog koje je možda i onima koji nisu obišli ovaj kraj poznato.

Lepterija

Jedno od najpoznatijih izletišta ne samo u ovom kraju, već  i u čitavoj Srbiji, verujemo da ste čuli za njega, makar po brojnim legendama koje se vezuju za njega.

Od centra Sokobanje, Lepterija je udaljena oko dva kilometra, što je veoma blizu, pa turisti jako lako dolaze ovde.

Sama reč Lepterija potiče od grčke reči koja znači Slobodište (Elefteria).  Ukratko prema mnogim legendama ovo je mesto koje je bilo neko malo ostrvo slobode…

Izletište Lepterija se nalazi na reci Moravici, kao deo njene obale, a tu je upravo jedan divni izvor hladne vode, a tu je i izvor tople vode, koji ima temperaturu oko 18 stepeni ili malo više.

Kada smo pominjali prirodne fenomene, ovde na Lepteriji postoji jedan takav, koji je veoma značajan za mnogobrojne vernike koji u ogromnim brojevima dolaze ovde da ga vide.

U pitanju je lik Bogorodice i malog Isusa koji se nalazi u steni, i deluje kao da je sama priroda uklesala jasno ovu sliku. Na veliki verski praznik, na Bogojavljanje, što je 19. januara, iz stene izvire bela vode, za koju se veruje da lekovita.

I ovde kruže legende oko nastanka stene – veruje se da je sama priroda pomogla Bogorodici da pobegne od Rimljana pa je tako ona ostavila svoj trag u ovoj steni.

Bogorodica u steni se smatra predelom izuzetnih odlika, a u nadležnosti je Srbijašuma.

Neki porede Lepteriju sa Beogradskim Košutnjakom, jer se ona smatra plućima prestonice Srbije.

Soko Grad

Još jedna od najvećih atrakcija koje su vezane za Sokobanju, a za koju ste sasvim sigurno čuli jeste Soko grad, ako ništa makar po činjenici da je po njoj Sokobanja dobila svoje cenjeno ime, ali i po izreci „Sokobanja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad“…

Ovo je jedno od izletišta koje je bazirano na starorimskoj tvrđavi – koja se takođe nalazi na reci Moravici.

Izgrađena je u 4 veku na samom kanjonu ove reke. Ime je sasvim logično ako znamo da je ovde nekada živelo mnogo sokolova, ali je danas njihov broj drastično manji.

Baš kao i u slučaju Lepterije, i kod Soko grada postoje brojne priče i legende, za koje smo skoro svi čuli. Ovo i da nema nekog utemeljenja u istini, veoma je značajno za turistički potencijal.

Obilazak ove impozantne građevine je obavezno kada se nađete u Sokobanjskom kraju, jer se upravo ovde, veoma blizu centra Sokobanje nalaze brojna izletišta, do kojih vode mnogobrojne staze u divnoj prirodi, a mnoga od njih vode i do nekolicine okolnih sela, tako da je obilazak potpun kada se zaputite ovde.

Imajte u vidu da je uspon dovde malo teži jer je tvrđava veoma visoko, ali se tako nešto sasvim uklapa u priču o starorimskom utvrđenju u steni.

Kalinovica

Evo još jednog nadaleko poznatog izletišta kod Sokobanje, za koje je čulo mnogo turista, sasvim sigurno.

Kalinovica se nalazi na planini Ozren, koja je sama po sebi atrakcija. Na ovom izletištu se nalazi ogroman broj hladnih izvora, gde ima mnogo pijaće vode, koja je blagotvorna za naš organizam. Tu je i divna bukova šuma, savršena za šetnju.

Mnogo je ovde turista tokom sezone, meštani obožavaju Kalinovicu, kao i veliki broj turista.

Na Kalinovici se nalazi i Kamen ljubavi, velika turistička atrakcija, na koju dolaze mnogobrojni ljubavni parovi, ona je na velikoj livadi, i predstavlja simboliku dvoje mladih zaljubljenih koji žele da ostanu u ljubavi do kraja života.

Ko želi svoj smeštaj može pronaći baš ovde, kod izletišta.

Ozren

Pomenuli smo planinu Ozren koji je negde veoma prepoznatljiva tačka na ovom putu – zovu ga i fabrika čistog vazduha i ozona, i ovde postoji jako veliki broj veoma posećenih izletišta.

Na Ozrenu se nalazi Očna klinika i Bolnica za plućne bolesti.

Kada ste kod Očne klinike, tu se nalazi jedno jako lepo i veliko izletište, koje se takođe tako zove. Oko njega je divna šuma sa mnogo staza koje vode do drugih atrakcija, izletišta i mesta koje vredi obići.

Takođe, a vredi pomenuti da ovde treba da se obiđu i Ozrenske livade na kome tokom leta i proleća možete da pronađete divno poljsko cveće, kao i lekovito bilje.

Oni koji vole ovde mogu naći i razne vrste pečuraka.

Na planini Ozren se nalazi i dobro poznati izvor  Đerđelez, koji je veoma poznat iz doba Turaka koji su ovde bili jako dugo i ostavili veliki trag.

Šetanje kroz šumu je atrakcija za sebe, jer divna, sa sveži vazduhom.

Imajte u vidu da se na Ozrenu nalaze i mnogobrojni smeštajni kapaciteti, koji su mahom u prirodi, oko njih je zelenilo, i priroda a vazduh je savršen.

Vodopad Ripaljka

Da, tačno je da je ovaj vodopad atrakcija, ali oko njega postoji zaista mesto za sve koji hoće da naprave neki divan izlet.

Nalazi se na samo 5 kilometara od Sokobanje, i do njega se stiže nešto strmijom stazom, ali su tu klupice za odmor i mesta za piknik.

Ovaj vodopad je poznat da je od 1948. prvi spomenik prirode u našoj državi, a inače je atraktivan sam po sebi, jer je jedan od viših u Srbiji.

Obilasci Ripaljke su često tokom sezone organizovani za turiste makar jednom nedeljno.

Seselačka pećina

Jedna veoma posećena lokacija, u pitanju je pećina koja se nalazi kod sela Seselac.

U pitanju je krečnjačka pećina koja je potpuno prilagođena za posetioce, jer je osvetljena i potpuno prilagođena turistima

Postoje još dve atrakcije ovde prozorac Bogova vrata kao i prerasti Zarvina koji su zaštićeni zakonom. Ovo mesto često posećuju spaleolozi iz raznih delova ne samo naše zemlje već i okoline.

U blizini ove pećine nalaze se još dve pećine koje su takođe zanimljivi lokaliteti.

Planina Rtanj

Pomenuli smo planinu Ozren, a ovo je još jedna od planina koje se nalaze ovde i koje pripadaju mnogobrojnim atrakcijama koja su dostupna u Sokobanjskom kraju.

Poznata je i kao misteriozna planina, ili čak planina vanzemaljaca, jer u u neobičnom obliku pravilne piramide.

Ali, ono što mi želimo da pomenemo jeste da se u njenom podnožju nalaze mnogobrojna mesta koja su pogodna za izlete.

Kada se uputite na planinu Rtanj, morate prvo da dođete do naselja Rtanj, a onda se penjete na vrh planine. Tu su sela Mužinac i Vrmdža, koja su smeštena sa sokobanjske strane ove planine, ali ono što je nas sada značajno su brojne livade i pašnjaci na kojima možete da imate izlet.

Borići

U pitanju je zapravo jedan divan park u kome su borovi koji su stari stotinama godina. Ovde je tokom sezone puno ljudi, jer ima divan ambijent za odmor i organizaciju mnogih aktivnosti, iz kulture i zabave.

Ovde se tokom sezone, posebno tokom avgusta i jula organizuje veliki broj manifestacija.

Krajem 19. veka na izvoru Vrelu je postojalo jezero za vožnju čamcima, a tada su ovo mesto posećivali renomirani ljudi tog vremena.

Mi upravo imamo jedan apartman u neposrednoj blizini Borića, pa ako želite da budete u jednom od najzdravijih delova Sokobanja i da vam Borići budu nadohvat ruke, onda je preporuka da izabete apartman MiRtanj.

Vrmdža i Vrmdžansko jezero

Pomenuli smo ovo divno selo koje je udaljeno samo desetak kilometara od Sokobanje, a nalazu se na dnu planine Rtanj, a za koje se takođe vezuju mnoge zanimljive priče, koje ćete sasvim sigurno da čujete od nekih vodiča ili meštana.

Ovde ima veliki broj izvora pijaće vode i mnogo potoka; a generalno znamo da je voda u ovom kraju vrhunskog kvaliteta

Kada se umorite od šetnje, tu je i poznata kafana kod deda Mije, gde se servira domaća hrana spremljena po tradicionalnoj recepturi.

Jezero u ovom selu je nastalo prirodno, tako što se topi led sa Rtnja, pa je negde za očekivati da je voda ovde veoma hladna i nije za kupanje, ali je savršeno mesto za sve koji žele da imaju divan izlet sa svojom porodicom.

Jezero zbog hladnoće nema ni dobar izbor ribe, ali je zasigurno kao prirodna lepota veoma zanimljiv za obilazak.

Zaključak

Možemo slobodno reći da kroz putovanja, koliko god da ona kratko traju, mi učimo kako da formiramo sopstvene puteve koji su jedinstveni, skupljamo nova iskustva, a naša duša počinje da živi drugačijim ritmom.

Važno je da što je više vremena moguće da provodimo daleko od poznatih rutina, kao i da učimo da prihvatimo nepoznato i prepustimo se velikom prostranstvu.

U ovom slučaju ideja je da obiđemo ono što je nama najbliže da to je ova naše lepa zemlja, u kojoj ima toliko toga da se vidi i upozna.

A kako smo ovde na ovim prostorima jako dugo, na ovaj način upoznajemo sopstvenu istoriju i prožima nas dah prošlih vremena, i tako stvaramo vezu sa našim korenima.

Pored svih ovih divnih lokacija koje smo pomenuli, za sam kraj vas savetujemo da obavezno posetite i Akva park Sokobanja, koji tokom letnje sezone okuplja ogroman broj posetilaca.

I ukoliko bismo to želeli da uradimo teško da bismo mogli da nabrojimo sva izletišta i atrakcije ove banje.

Zasigurno bismo nešto ovde propustili, jer je ovaj kraj veoma bogat raznim prirodnim i ljudskom rukom napravljenim bogatstvima, koji svakako zavređuju vašu pažnju.

Od Lepterije, Soko Grada, raznih plaža na Moravici, vodopad Ripaljka, Bovanskog jezera, Sesalačke pećine, Vrmdžanskog jezera i još mnogo toga.

Sve ovo vredi obići, jer na ovaj način saznajte sopstvene korene, odakle ste potekli, i slušate neke stare priče o nekim mestima.

Uglavnom obilazak izletišta je besplatan i dostupna gotovo tokom čitave sezone, ali svakako da je utisak najbolji tokom letnje sezone kada je sve u punom sjaju, ali su tada svakako i gužve veće.

U nekim slučajevima, i smeštaj možete da pronađete upravo nadomak ovih lokacija, ili direktno tu.

Još korisnih tekstova