Sokobanja ili Soko banja – kako se piše ispravno?

Već dugo, dugo godina Sokobanja se nalazi na samom vrhu liste najomiljenijih turističkih destinacija, i to ne samo među domaćim već sada i stranim turistima koji sve više otkrivaju čari ovog kraja.

U prilog tome je i razlog zašto je to tako – odgovor na ovo pitanje leži pre svega lepotama koje su neosporne kod Sokobanje, ali i u marljivosti turističkih radnika, ugostitelji svih onih koji su posebno ili neposredno na usluzi turistima.

Svi oni zajedno sa državom i resornim ministarstvom vredno rade na tome da pruže svake godine sve više i više sadržaja i to im uspeva, jer Sokobanja beleži rekordne posete, tokom čitave godine.

Ovde nije samo priroda ta koja je blagorodna, a nije samo lekovita voda, i savršen vazduh, ljubazni domaćini, odlična hrana, već i veliki broj manifestacija koja se organizuju, naročito u piku sezone, što je tokom leta, a posebno tokom meseca avgusta.

Ono što valja napomenuti je i da se do Sokobanje veoma lako stiže, zatim da oko nje i u njoj ima zaista veoma veliki broj atrakcija koje su raspoložive svim turistima

Ovde ne govorimo samo prirodnih, već i onih što je napravio čovek.

Uz sve ovo navedeno, treba reći i da je ovo poznato lečilište i destinacija koja najduže se bavi, organizovanim turizmom, što je prepoznato i dan danas.

Jedna dilema postoji – kada ste vršili pretragu, u potrazi za informacijama oko Sokobanje, cenama, i smeštajem, kako ste ukucali Sokobanja, odvojeno ili spojeno?

Ovo je dilema koja postoji i u stručnoj javnosti, ali među običnim svetom.

Pa, kako se piše?

Soko Banja ili Sokobanja?

Tu smo da rešimo ovu dilemu.

Lingvisti koji se bave jezikom, kažu da se Sokobanja piše spojeno, i da tu nema dileme, i da to potvrđuju svi važeći pravopisi koji važe u našoj zemlji.

Uporedimo ovo sa drugim banjama u Srbiji.

U poređenju sa recimo Niškom banjom ili Vrnjačkom banjom, oni se pišu odvojeno.

Razlog za tako nešto je što je prva reč prisvojni pridev, zato se piše odvojeno, i nemoguće bilo koji drugi način da bi bilo pravilno.

Kod Sokobanje to jednostavno nije slučaj, zato se piše odvojeno

U kom slučaju bi se onda Sokobanja pisala kao dve odvojene reči?

Pa recimo da bi se pisalo odvojeno u slučaju da se kaže Sokogradska banja; u tom slučaju je na prvom mestu prisvojni pridev i onda odvojeno pisanje „pije vodu“.

Zaključak je da se ime ove banje piše zajedno, odnosno spojeno, i to sa  velikim početnim slovom.

Ovo je pravilo koje je validno i ovo je nešto što propisuju svi pravopisi, pa i ovaj koji ja aktuelan, poslednji koji se smatra važećim,  a isto su kao što smo naveli propisivali i raniji pravopisi.

Dodatno, a ovo je takođe važno dodati, jeste da se ovaj toponim akcentuje na poseban način, pa je to još jedna od stvari zašto je pravilno Sokobanja a ne Soko banja.

U pitanju je jedinstven akcenat na prvom slogu, pa je zato i logično je da kažemo Sokobanja kao jednu jedinstvenu reč.

Još korisnih tekstova