Reka Moravica – biser Sokobanje

Ukoliko se nekada nađete na istoku Srbije, a u blizini predivne banje, Sokobanje, ili ste blizu grada Aleksinca, zasigurno postoji mnogo toga lepog što možete da vidite.

Nije ovaj kraj tek tako jedan od najrazvijenijih turističkih tačaka u našoj zemlji – za tako nešto postoji valjan razlog.

Ovde je priroda toliko lepa, toliko ima toga da se vidi, da nije čudno što tokom sezone ovde možete videti turiste iz raznih zemalja, posebno onih bližih kao što su Rumunija ili Bugarska.

Sama Sokobanja je veoma atraktivna, jer poseduje sve elemente koje jedno ozbiljno turističko mesto treba da ima, ima i taj kulturno istorijski momenat, zatim bogatu ponudu, odličan smeštaj, okolne atrakcije i slično.

Ali, kada govorimo o prirodi, a ona je ovde zaista u svoj svojoj punini, morate da obavezno posetite jednu reku za koju ćete sigurno čuti ili će vam reći neko od meštana.

Ona je negde i simbol ovog kraja, jedna od prirodnih bogatstava ovog kraja, pored toliko planina, pašnjaka, livada, brda, pećina, jezera, vodopada, negde u centru svega, jedna stavka koja povezuje sve ostale jeste reka Moravica.

Verujemo da ste je upoznali pod imenom Biser Sokobanje, kako je neki znaju, ali je neosporiva njena lepota i značaj koji ima za ovaj kraj, ne samo u turističkom smislu, već i u prirodnom smislu, značaju za vodosnabdevanje, i ribolov.

Gde se tačno nalazi reka Moravica?

Pre svega, a kako ne bi bilo zabune, da definišemo njen naziv, jer je drugačije zovu, a u suštini radi se o istoj reci.

U pitanju je reka Moravica ili kako je neki znaju Sokobanjska Moravica, zbog blizine sa ovim mestom na samom istoku Srbije.

Ovoj reci je izvor na mestu koje se zove Vrelo Istoci, koje se nalazi na podnožju planine Devica.

Spajanjem dve rečice Tisovik i Izrag.

Sokobanjska Moravica je reka kojoj je izvor blizu Sokobanje, tačnije nalazi se na samo oko 12 km i u pravcu je Knjaževca.

Reka dugačka 60,4 km.

Protiče kroz Aleksinac i Sokobanju, kao dva najveca grada koji su na njenom toku, a takođe ovo je i pokazatelj, da se do nje jako brzo stiže, jer je povezana putevima sa ova dva grada, između ostalih.

Smatra se da je Moravica na neki način reka koja je prirodni fenomen, i kada bolje pogledamo i jeste.

Naime ovde se radi pre svega o specifičnosti njenog izvora.

Na samom svom izvoru,  ona je razliven rečni tok koji je nastao od više podzemnih izvora, a ovo nije toliko specifično za reke inače.

Moravica ima nekoliko pritoka.

Njene pritoke su Trgoviška reka koje sa leve strane, gde se nalaze i Sesalačka, i Blendijska reka.

Gradašnica je pritoka koja se nalazi sa desne strane.

Ova reka pripada crnomorskom slivu.

Ali ovo nije sve, Moravica je reka koja je poznata po još jednoj odlici.

Ono po čemu je reka Moravica takođe veoma poznata jeste po srpskom moru odnosno Bovanskom jezeru, koje svake godine ima veliki broj posetilaca, i iako je u pitanju veštačko jezero, ono je toliko lepo da deluje da se uklapa u prirodu u potpunosti.

U Bovanskoj klisuri ova reka puni jezero, dakle u pitanju je veštačka akumulacije nastala 197.8 godine za potrebe vodosnabdevanja grada Aleksinca.

Ovo je i razlog što ovo jezero,  a samim tim i reka Moravica moraju da budu čisti.

Kako stići?

Apsolutno nema nikakvih problema da dođete do reke Moravice jer ona prolazi kroz mnoga mesta – već smo pomenuli najveća su Sokobanja i Aleksinac tako da vas do ove reke dovode sasvim solidni putevi, i postoje brojni načini da dođete ovde.

Svakako da ovde možete doći automobilom, dakle dođete do bilo kog mesta do koga protiče ova reka, kao što su Sokobanja ili Aleksinac.

Ponekada se turisti odlučuju da do reke dođu autobusom.

Alternativno ovde možete doći autobuskim linijama, koje opet voze iz ovih gradova, ali takođe postoji i tome alternativa, možete za male pare ovde doći taksijem.

Poznato kupalište

Valjalo bi pomenuti da je reka Moravica poznata po svojim predivnim plažama, i skoro na čitavom svom toku reka ima veliki broj plaža.

Dakle, ovde govorimo o ogromnom broju kupališta, a temperatura vode je 26 stepeni tokom leta.

Tokom drugih meseci voda nije toliko topla, ali je fenomenalno da tokom leta ona ima onu temperaturu koja je veoma prijatna za kupanje i za bekstvo iz gradske vreve i ogromne vreline, od koje samo želimo da se spasimo i osvežimo.

Prepuna kvalitetne ribe

Takođe reka Moravica je prepuna riba – tu su mrena, klen i gavčica. Tu se može pronaći i skobalj kao i pastrmka. mogu se pronaći i rečni rakovi u pojedinim delovima ove reke.

Ovo je i jedan od razloga zašto ove dolaze brojni ljubitelji ribolova.

Ostale aktivnosti

Valja pomenuti i da se na Moravici nalaze mnogobrojni lekoviti izvori, koje su tu kao njene pritoke ili se ulivaju u nju duž njenog korita tako da je ovo jedna od onih reka koju svakako ima mnogo razloga da obiđete.

Pomenuli smo veliki broj kupališta, koja se kreću duž celog njenog toga, sve od restorana Čoka pa sve do Soko Grada ima mnogo zanimljivih plaža, koje su tokom sezone prepune turista.

Kada prođete park Banjica prva plaža na koju ćete naići je Župan, o kojoj kolaju mnogobrojne legende, jer je ovaj kraj turistički poznat vekovima.

Kupališta su manje više sva odlično uređena, i na plažama imate sve što vam je potrebno kako bi ste proveli jedan divan dan na plaži.

Ovde imate sve – uređene plaže, stolove i klupe, nadstrešnice i sve ostalo što vam je potrebno.

Voda je idealna, ali ne govorimo ovde samo o temperaturi vode koja je perfektna, ovde govorimo i o dubini vode koja je, što bi se reklo, baš kako treba.

Na početku, odnosno na samo ulasku u vodu, ona je plitka, zatim postepeno dubina raste, što je idealno za najmlađe, tako da ste im dovoljno blizu da h posmatrate dok se brčkaju.

Kada se prođe plićak, voda je oko četiri metra i svuda je divna, bistra i naravno veoma osvežavajuća.

Tokom leta tu se nalazi i most, kako bi moglo da se pređe sa jedne na drugu stranu.

Pomenućemo i plažu, koju turisti veoma vole, a u pitanju je plaža Tesnac, koja veoma uska, ali je zato veoma duboka. Ovde gosti vole da dolaze jer je ova plaža, odnosno reka Moravica, pogodna za ljubitelje skakanja u vodu, jer je dublja nego na drugim mestima.

Trebamo da pomenemo još jednu plažu koja je omiljena među turistima, a u pitanju je plaža koja se zove Šest kaca.

Ova plaža je tokom godina imala svoju klijentelu, koja je obožavala ovde da dolazi.

Mnogi renomirani glumci prošlih vremena su ovde voleli da dolaze, a ovde gosti vole da dođu i da skaču, jer je takođe poprilično duboka voda pa je pogodna za skakanje.

Takođe, još jedna od stvari je i da je ovde sređena plaža, pa tako ovde možete da skačete, a postoje i adekvatne klupe, nastrešnice. Tu se nalazi i jedna zanimljiva atrakcija, u pitanju je jedna manja pećina, koju vredi obići.

Ljudi obožavaju da dolaze na plažu koja se naziva Džentlmen, i kako mu sama reč kaže, ovo je plaža koja je sasvim sigurno opravdala svoje cenjeno ime.

Ovde dolaze uglavnom stariji, ovde nema galame, već je nešto mirnija atmosfera, pogodna za sve one koji vole mirno kupanje.

Dolaze i nudisti, pa je to još jedna zanimljiva informacija za sve koji vole ovakav vid zabave na plaži.

Tu su još kupalište Lepterija i Brest, koje su takođe veoma posećene.

Šta još posetiti?

Osim fantastičnih plaža, kojih zaista ima veliki broj, već smo pomenuli da ovde postoji i srazmerno veliki broj lekovitih izvora.

Izvori veoma zdrave vode postoje tokom celog njenog toka i zaista zavređuje vašu pažnju.

Pomenuli smo da na reci Moravici postoji i veliki broj kvalitetne ribe, tako da ovde postoje brojna mesta za pecanje.

A na reci postoji ribnjak gde se gaje pastrmke.

U okolini su, veoma blizu su i srednjevekovni grad Bolvan, Bovansko jezero, Soko grad, kao i Hajduk Veljkova pećina. Sve su ovo atrakcije koje vredi obići kada ste u ovom kraju.

Za najbolji smeštaj pogledajte NAŠU PONUDU APARTMANA.

Zaključak

Nema razloga da prvi toplim prolećnim ili letnjim danima posetite Sokobanjsku Moravicu, koja se nalazi na istoku Srbije, kod Sokobanje i Aleksinca.

Ne samo da je krajolik divan, a jeste, jer čak i da niste došli u trenutku kada je toplo dovoljno da bi se se kupali, alternativno šetajte ili jednostavno sedite u prirodi i uživajte u pogledu na reku, sedite u neki obližnji restoran.

Biciklizam, i lagana šetnja su zaista neke od stvari koje ovde možete raditi tokom skoro čitave godine.

Moravica je inače brdsko-planinska reka i ona je glavni vodotok ovog kraja, i njen kanjon je zaista divan.

A na liticama kanjona nalazi se Sokograd srednjovekovno utvrđenje, koje smo pominjali kao jednu od atrakcija koje vredi posetiti.

Temperatura vode ovde tokom godine ne prelazi 18 stepeni, a tokom leta se penje se na prijatnih 26 stepeni.

Puno je ribe pa ovde dolazi i pecaroši, a samim tim da ovde ima kvalitetne ribe, kao i da se akumulacijom ove reke puni Bovansko jezero, znači i da je ovo jedna reka koja je veoma čista.

Još korisnih tekstova