Bovansko jezero – Sokobanjsko more

Da li ste znali da Srbija ima more?

Niste?

Da li ste dovoljno putovali? Da li znate gde sve ima divnih vodenih površina koje se mogu iskoristiti i koje stvarno mogu da zaliče na more?

I dalje ne? Pa možda srpsko more znate pod nekim drugim imenom, ali ono što je u Srbiji, koja je poznata po tome da nažalost nema more i da jedino more fali u tom turističkom smislu.

Jer ako pogledamo objektivno sve ono što Srbija ima kao turistička destinacija ne samo u ovom delu Balkana, već i Evrope, je izvanredno. U Srbiji ima sve od planina, banja, reka, vodopada, vrhunskih hotela, autentičnih etno sela i svega ostalog i između, ali nema more.

Međutim, naša zemlja ima jednu divnu vodenu površinu koja možda više od svega ostalog što ima u vodnom smislu, podseća na more.

U pitanju je jezero koje se nalazi kod Sokobanje, veoma je posećeno, i ako ste relativno skoro videli na internetu neku sliku divnog plavetnila, i mislili da je u pitanju neko more, a ispod videli opis slike jezero, znajte da je u pitanju Bovansko jezero.

Ona se nalazi upravo kod mesta Bovan, po čemu je  dobila svoje ime.

Inače mesto ili selo Bovan se nalazi između Sokobanje i Aleksinca, i ovo su gradovi koju su mu najbliži, pa turisti onda često kada borave ovde, naročito u Sokobanji posećuju Bovansko jezero, bilo kao izlet ili kao boravak za sebe, što je i olakšano donekle, imajući u vidu da i na samom jezeru postoji mogućnost smeštaja.

Treba napomenuti odmah na početku da Bovansko jezero nije nastalo prvobitno zbog turizma, u pitanju je kao što znate veštačko jezero, odnosno napravio ga je čovek, iako to nikada ne biste rekli, jer se savršeno uklapa u prirodu u kojoj se nalazi, već je nastalo zbog potreba izgradnje Đerdapa, i rešavanja problema snabdevanja vodom.

Tako je bila prvobitna zamisao, ali je jezero postalo toliko popularno među turistima koji su bili sve brojniji, kako su odmicale godine, da se ovde izgradila jedna potpuno drugačija namena jezera, a to je turizam, pa je sada tako Bovansko jezero postalo jedno od nezaobilaznih turističkih atrakcija ovog kraja, ali možemo reći i šire, atrakcija Srbije.

Nastanak Bovanskog jezera

Donekle je neshvatljivo da se ovo jezero nalazi u prirodi, kao i da se toliko savršeno uklapa u istu, deluje kao da je sama priroda isklesala mesto na kome će biti kristalno čista voda, ali ipak njega je napravio čovek, zbog potreba hidrocentrale Đerdap, odnosno preciznije zbog vodosnabdevanja Aleksinca vodom, i ovo je i jedan od razloga zašto je voda na jezeru (i zašto mora uvek biti) kristalno čista i bezbedna.

Tako da je tačno da je ovo primer zašto je uopšte napravljeno veštačko Bovansko jezero, ali pametni turistički radnici i lokalni meštani su uvideli koliko Bovansko jezero može biti značajno za turizam i za samim tim i razvoj čitavog lokaliteta, pa su osmislili kako da ovako nešto iskoriste i za turizam, i od Bovanskog jezera da naprave svojevrsnu atrakciju koja je nezaobilazna ruta na putu kroz ovaj kraj, a poslednjih godina sve više turista upravo zbog jezera dolazi, i tu i odseda i faktički ima letovanje ovde.

Jezero je inače nastalo sada već davne 1978, godine, ali se čini pravu popularnost je postiglo proteklih godina, kada je posredstvom društvenih mreža kristalna voda Bovanskog jezera preplavila svet.

Bovansko jezero je dakle, nastalo za potrebe hidrocentrale Đerdap tako što je podignuta Brana na reci Moravici. Treba reći i da je sama reka Moravica adekvatna za boravak na njoj, jer je čista, i ona je inače pogodna za kupanje, ali ovako je dobila a još više opcija, jer se akumulacijom Bovanskog jezera dobilo samo još više plaži.

Samo jezero je dugačko 8 km a njegova najveća dubina, koja je ispod brane je oko 70 metara.

I sami možete da naslutite da je u pitanju prilično veliko jezero, koje  stoga ima dosta plaža.

Bovansko jezero je pod nadležnošću opština Sokobanja i opština Aleksinac.

Kako stići?

Bovansko jezero je veštačko, odnosno u pitanju je veštačka akumulacija, a nalazi se na putu od Aleksinca do Sokobanje, veoma lako se pronalazi, jer je lak put, dobro obeležen, pa čak i da ste prvi put u ovom kraju, meštani sasvim sigurno znaju da vam pokažu put koji vodi do jezera.

Dakle, do Bovanskog jezera se stiže veoma jer se ono nalazi na samo 7 kilometara od Sokobanje tako da je neizostavna destinacija kada se nalazite u ovoj banji.

Obavezno je da posetite i Bovansko jezero kao jednu od mnogobrojnih okolnih atrakcija koje se nalaze u ovom kraju, pored izletište Lepterija i Sokograda koje su i jedne od najposećenijih.

Dakle veoma lako se stiže, jer se jezero  nalazi na putu Aleksinac Sokobanja Knjaževac.

Postoje tri načina na koja možete da stignete do jezera.

Organizovanim autobuskim turama koje voze samo tokom sezone, ali ona voze direktno do jezera, zatim redovnim autobuskim linijama koje voze iz okolnih mesta, ali i naravno svojim autom.

Kada govorimo od dolasku do ovog jezera autobuskim linijama, napominjemo da postoje autobusi koji voze do sela Bovan, a od sela do samog jezera možete preći put peške i ovo je nešto što je apsolutno preporučljivo da se radi tokom leta a komotno je autobus i veoma često imaju polaske.

Naravno da Bovanskog jezera možete doći svojim automobilom –  čak možete stići do samog jezera, i nema brige oko parkinga, jer je on obezbeđen, i dovoljno je veliki. Zato nema apsolutno nikakve brige, ukoliko dolazite kolima, posebno sa decom, i svim onim rekvizitima koje se nose kada se sa decom negde ide, a posebno na plažu.

Čak i kada nije sezona, kada želite samo da prošetate ovim krajem, dobro je znati da do Bovanskog jezera možete da dođete kolima, ukoliko ste sa decom ili ste stariji i manje pokretni i ne želite da pešačite.

Za Sokobanju je ova informacija već poznata, ali je ona važna i kada govorimo o potencijalnom dolasku do Bovanskog jezera biciklom.

Već znamo da Sokobanju, i ceo ovaj kraj, posećuje veliki broj ljubitelje biciklizma, čak se često organizuju biciklističke trke, put do Bovanskog jezera biciklom je još jedan od načina kojim možete stići i to relativno brzo.

Biciklom se do Bovanskog jezera stiže za samo 30 minuta, od Sokobanje. Moramo reći i da je vožnja biciklom kroz ovaj kraj još jedna svojevrsna atrakcija jer je ovde jako lepo posebno krajem proleća i početkom leta, kada sve procveta, a inače ima puno šume, pa je vazduh fenomenalan.

Pomenuli smo autobuske linije koje voze do sela Bovan ali tokom leta postoje i određeni autobusi koji upravo voze do samog jezera (to im je jedina namena, da prevoze turiste do jezera), a kreću iz svih okolnih mesta dovoze sve zainteresovane turiste, kojih tokom godina ima sve više i više.

Šta raditi na Bovanskom jezeru?

Kupanje i sunčanje su svakako dve stvari koje nam prve padaju na pamet kada pomenemo reč plaža i takva je situacija i kod Bovanskog jezera, koji ima zaista veliki broj uređenih plaža.

Jedna od najomiljenijih među turistima jeste Crvena zemlja, koja je veoma blizu samog sela Bovan, a nalazi se na delu gde je jezero najšire, a gde je voda najdublja.

Ovo je jedna od najomiljenijih i najposećenijih plaža na Bovanskom jezeru.

Bovansko jezero je veoma pitomo, ono je bistro i mirno, nema virova i strujanja vode, pa je tako veoma bezbedno za kupanje, pa tako ovde, na sreću, nema davljenika. Zato je ovde tako puno dece ovde.

E sada, osim kupanja i sunčanja, i leškarenja na plaži uz neko hladno piće, postoje još brojne aktivnosti kojima se možete baviti kada ste na jezeru.

Pa tako, ovde tokom eta možete uživati u ovim u sportskim aktivnostima, koje nam nikada ne mogu dosaditi, a koje su idealne da se prekrati vreme između kupanja i sunčanja.

Ove postoji i određen broj terena za odbojku na pesku, a oko jezera postoje brojni kafići koji turistima nude sve ono što im je potrebno za celodnevni boravak na plaži. Postoje i prodavnice u kojima možete kupiti sve što vam treba.

Ovo nije kraj!

Na Bovanskom jezeru postoji još pregršt aktivnosti kojima se možete baviti dok ste ovde.

Između ostalog, ovde možete da vozite pedaline, da veslate ukoliko volite, a li i da jedrite, što je jedna od omiljenih aktivnosti.

Ko želi, a nema svoju opremu, ovo je omogućeno je svim posetiocima tako što mogu da iznajme potrebnu opremu.

Dodatno, a ovo je zaista lepa informacija za sve one koji uživaju u jedrenju, da se van sezone (letnje tj.) odnosno u septembru i u aprilu ovde se održava jedriličarska regata pod nazivom Bovan, prema imenu jezera.

Ona je veoma posećena, a pa tako ovde dođu i jedriličari iz celog sveta, uglavnom traje dva dana, na kraju drugog se proglase pobednici, a pokrovitelji su uvek Sokobanja i Aleksinac kao dve opštine koje su nadležne za ovo divno jezero.

Jedna od tema koja se pominje često a vezana je za Bovansko jezero jeste tema kampovanja, koja je jako dobra poznat strancima, a proteklih godina sve više i naših turista u potrazi je za destinacijama koje su adekvatne i za kampovanje.

Kada se Bovansko jezero pogleda u smislu krajolika, jasno se vidi da je njegova okolina sasvim idealna za kampovanje.

U okolini jezera ima dosta potencijala za kampovanje, jer je površina i priroda takva da se veoma laki mogu postaviti šatori ili kamp kućice.

Treba imati u vidu da se u našoj zemlji se više razvija ova vrsta turizma, a posebno stranci vole da kampuju, ali ovde mora da postoji jedno ali, ali samo u kontekstu kako bi ova atrakcija postala sve bolja i bolja.

Ljubitelji kampovanja, međutim zameraju, da koliko god ovde postoji potencijal, nije baš da su ispunjeni svi uslovi koji današnji kamperi traže,  kažu da ovaj predeo oko Bovanskog jezera nije baš idealan za kampovanje, jer nema nema struje i vode i toaleta, što je, složićemo se svi velika falinka, ali kamperi su veoma snalažljivi tako da ne možemo da kažemo da ne dolaze.

Ribolov na Bovanskom jezeru

Bovansko jezero je kao što smo već napomenuli veoma čisto jezero, koje mora takvo da ostane, jer se Aleksinac i kraj snabdeva vodom odavde, a dokaz da je voda ovde nezagađena, leži i u tome da se ovde može tokom skoro čitave godine zateći veliki broj ribolovaca koji ovde imaju potpun ugođaj.

Ne samo da je jezero „zgodno“ za ribolovačke aktivnosti, već se ovde mogu pronaći kapitalni komadi ribe, kao što su šaran, smuđ, som, ponekad i štuke. Inače se bela riba peca na čitavoj površini,  a postoje podaci da su ovde hvatane jako velike ribe kao što je som od 105 kilograma, npr. ili ogromna štuka koja je imala preko 11 kilograma.

Kažu iskusni ribolovci ovog kraja da se najteže lovi smuđ, i da vam za tako nešto treba dosta iskustva. Ako želite da upecate soma, najbolje je da dođete tokom jeseni, som najbolje tokom septembra. Kada se završi lovostaj za belu ribu, Sokobanja i Niš organizuju takmičenje u lovu na belu ribu.

Kao što vidite ovo je veoma značajna i visoko razvijena aktivnost na Bovanskom jezeru.

Smeštaj

Najčešća situacija koju biraju gosti koji žele da vreme provode pa Bovanskom jezeru jeste da budu smešteni u Sokobanji, pa da svakog dana dolaze ovde i da uživaju, jer stižu za samo nekoliko minuta, desetak kolima, tridesetak biciklom, što je takođe jedna od omiljenih aktivnosti ovog kraja.

Alternativno, možete da iznajmite i smeštaj na samom jezeru, ili u okolnim mestašcima. Većina turista i onih koji dolaze zbog ribolova koriste smeštaj u Bovnu.

Postoji odličan smeštaj u selu Trubarevac, gde se služi etno hrana, pa je to još jedna od atrakcija ovog kraja.

Opet tu je i opcija kampovanja, a u okolini ima i veliki broj vikendica koje se iznajmljuju, a takođe postoji i veliki broj apartmana u vilama koje niču unaokolo.

Sve ove varijante su dobre, sve zavisi šta želite i koliki vam je budžet.

Ako se odlučite da budete smešteni u Sokobanji, savetujemo da pogledate stranicu Sokobanja Smeštaj.

Zaključak

Važno je za sam kraj reći da je krucijalno, a ovo se odnosi na celu prirodu Srbije, pa tako i ovog kraja, a posebno ovako važnih prirodnih bogatstava kao što je to Bovansko jezero, da mora da ostane čisto u nezagađeno.

Ovo jezero je toliko važno za ovaj kraj, i ono mora da ostane čisto jer je ključno za vodosnabdevanje Aleksinca, stoga nije dozvoljeno da se voze čamci koji imaju benzinske motore. Ovo je samo jedna od važnih stvari koje se turiti moraju strogo pridržavati kako bi Bovansko jezero dočekalo i buduće generacije.

Bovansko jezero je konstruisano tako da akumulira a vodu koja dolazi sa planina i tako Aleksinac dobija a svoju pijaću vodu, i ovo je toliko važno, imajući posebno u vidu koliko neka okolna mesta „muku muči“ sa snabdevanjem vodom, i ovo je zaista veliki problem koji se mora rešiti u budućim danima.

A kada znamo da je voda čista, onda je mnogo razloga da dođete ovde i provedite makar samo jedan dan tokom leta, da pobegnete iz gradske vreve.

Jer Srbija nema more, a ono najpribližnije što imamo jeste Bovansko jezero, koje neki nazivaju srpsko more, pa je ovde svake godine veliki broj kupača, voda je čista i prijatna i ima mnogo dosta uređenih plaža.

Jezero čak nije ni plitko, na svom najdubljem delu je čak 70 metara, a to je odmah ispod brane.

Omiljena plaža je Crvena zemlja, ali tu su i mnoge druge; svuda okolo su kafići i prodavnice, do jezera se jako lako stiže svim prevoznim sredstvima, ima veliki parking za automobile, okolo su tereni za sport.

Na jezeru možete da iznajmite pedaline, organizuju se jedriličarske trke, a nikako se po jezeru ne smeju voziti čamci sa benzinskim motorom, zbog potencijalnog zagađenja.

Bovansko jezero je jedno od omiljenih stecišta ribolovaca koji dolaze sa raznih strana kako bi ovde pecali kvalitetnu, i povremeno i jako veliku ribu.

Ulovljeni su ovde i neki veliki primerci soma i štuke, pa se o Bovanskom jezeru pisalo nadaleko i naširoko.

Pomenuli smo i jedriličarski regatu, a ovde se organizuju i različita takmičenje ribolovaca, koja su takođe vrlo posećena.

Mnogi gosti biraju da odsednu u Sokobanji, pa da svakodnevno dolaze ovde da se kupaju i provode vreme, ali važno je znati da smeštaja ima sasvim adekvatnog oko Bovanskog jezera, što predstavlja dodatnu atrakciju.

U neku ruku, jeftinija je varijanta da odsednete u Sokobanji, koja je udaljena samo negde oko pola sata (biciklom), a automobilom se stiže za desetak minuta, što je odlično. Tako da su obe varijante smeštaja savršene, zavisi ko kako voli, i koliko je spreman da plati.

Pametni turistički radnici su se setili da organizuju i tokom leta u piku sezone i organizovani prevoz do jezera, i on spada negde u omiljene ture svih onih koji borave u ovom kraju. Topla preporuka.

Čak i ako do Bovanskog jezera dolazite van sezone, imaćete u čemu da uživate, pridoda je savršena, pa tako se u ovom kraju prostire šuma koja stvara zaista jednu bajkovitu priču.

Dok sedite i uživate pored vode, u nekom od mnogobrojnih kafića, ili pravite piknik, možete da sretnete i nekog divljeg posetioca. Hoće ovde, u pojedinim delovima godine da svrati divlja životinja, ako što su srna, lisica ili čak vuk.

Sve ovo što smo nabrojali, a što se tiče Bovanskog jezera, dakle ne samo kao turističke atrakcije, ono je preka potreba stanovnicima ovog kraja jer se Aleksinac snabdeva vodom iz ovog jezera.

Dakle, to nije jezero koje je samo turistička atrakcija koje služi tu za odmor i zabavu, ne, ovo jezero je mnogo više.

Bovansko jezero je mnogo više od zabavne atrakcije, i zato je veoma važno da svi budemo svesni te važnosti i da čuvamo prirodu, da čuvamo čistoću ove vode i da se ponašamo shodno propisanim pravilima.

Iako je ovo veštačko jezero, mnogi ljudi se slažu govore da je samo priroda mogla da uredi ovako nešto, i ono zaista izgleda tako kao da je se uvek nalazila upravo na ovom mestu.

Sve deluje da je baš tako trebalo da bude,  jer su plaže pristupačne, idealno je za sve kupače. Ovde mogu da dolaze i stari i mladi i da se bave brojnim aktivnostima koje su ovde dostupne.

Od ribolova, piknika, lokalnih kafana i kafića, ali prosto uživanje u prirodi i čistom vazduhu je sasvim ok. Okolna mesta su idealno za tako nešto ali naravno za kupanje ili sportove na vodi.

Još korisnih tekstova